Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Стручњаци јасно објаснили да ли се треба туширати ујутру или увече

Да ли у чинију иду прво житарице или млеко? Око тог питања ломе се копља, а у исту групу спада још једно – треба ли се туширати ујутро или увече?
Фото: Pixabay/955169

Неки који се радо туширају увече не могу замислити да дан не заврше опуштајућим тушем и тврде да никако не би могли прљави отићи у кревет, а сматрају да захваљујући тој навици боље спавају.

Друга група која цени јутарње туширање тврди да их ништа тако не разбуди и не освежи ујутро, припремајући их за нови дан.

И ко је у праву?

Према стручњацима, људи који преферирају вечерње туширање су на правој страни. Наравно, ако хоћете под туш ујутро, ништа у томе не би требало да вас спречи, али вечерње туширање би требало да буде обавезно.

– Ако волите да се туширате ујутро, учините то – рекла је Ненси Ротстејн, која себе назива „амбасадором сна“, за Fox News. – Али дефинитивно не треба прескакати вечерње туширање. Јако је важно отићи у кревет чист, а навика вечерњег туширања одваја дан од ноћи и припрема тело за одмор.

Уколико сте случајно носили отворену обућу, каква је лети уобичајена, требало би у најмању руку да оперете ноге пре но што одете на спавање.
Фото: Pixabay/Semevent

Постоје здравствене користи и од јутарњег и од вечерњег туширања

– Јутарње туширање даје времена за медитацију и полагано урањање у нови, ужурбани дан – рекла је др Мона Гохара, ванредна клиничка професорка дерматологије на Јејлу.

А ако се морате обријати, Гохара каже да је то најбоље учинити ујутро јер ћете бити одморнији и мања је вероватноћа да ћете се порезати.

Од јутарњег туширања профитира и ваша кожа, која ће потом изгледати боље и свјежије. – Припремате тако своју кожу на суочавање са сунцем, прљавштином или осталим спољним условима, који нас неизбежно нападају чим изађемо – каже др. Гохара.

Ћелије коже које су се опустиле преко ноћи стимулишу се јутарњим туширањем, а др Гохара каже да је то нарочито важно за мешовиту, масну кожу или кожу склону акнама.

Не туширајте се претоплом водом

Најбоља је млака вода – каже др Гохара. – Иако јутарње туширање може учинити вашу кожу здравијом, преврућ туш може имати супротан ефекат, посебно за суву и осетљиву кожу.

Поред свега тога, стручњаци кажу да вечерње туширање такође има многе предности за вашу кожу – важно је уклонити сву шминку, масноћу, прљавштину и загађиваче који су се накупили на вашој кожи током дана.

Ипак, можда најбољи аргумент у корист туширања пре спавања јесте то како оно утиче на квалитет вашег сна.

Кад легнете у кревет, требало би да се осећате чистим – каже Ротстејн. – Целог дана сте напољу, зашто бисте такви хтели лећи у кревет? Вечерње туширање саставни је део ваше рутине припреме за спавање. То може бити време за вас – без телефона, без е-маила, уз пријатну воду која тече преко вашег тела – објашњава она.

Kako ceđenje bubuljica može da vam zakomplikuje život

Преузмите андроид апликацију.