Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Стручњаци их сматрају најздравијим воћем на свету – спречавају болести срца, штите кости

Урме имају широк спектар здравствених вредности, због којих се сматрају најздравијим воћем на свету. Према свом саставу урме су права природна мултивитаминска бомба коју могу користити деца и одрасли.
Фото: Unsplash/VD photography

Богате витаминима и минералима, урме су идеалан избор за јутарње снабдевање овим нутријентима. Свака порција урми пружа преко 3 одсто препоручене дозе витамина А, К, тиамина и фолне киселине.

Један су од најбогатијих извора гвожђа, калцијума, магнезијума, калијума и фосфора. Садрже готово све витамине Б комплекса, и богат су извор фито-храњивих материја попут каротеноида и флавоноида.

Побољшавају функцију мозга

Урме су богат извор једноставних природних шећера. Ови шећери осигуравају телу важну глукозу и помажу у стабилизацији шећера у крви. На овај начин доприносе побољшању можданих активности, бољој спознаји и концентрацији.

Регулишу телесну тежину

Урма је једна од ретких намирница која може помоћи у губитку килограма, али и њиховом гомилању, зависно од врсте других намирница с којима се једе. Богат је извор једноставних шећера и резерви енергије.

Када се конзумира с другом висококалоричном храном попут млека, урма помаже у повећању телесне тежине.

Истовремено, урме су богате прехрамбеним влакнима, пружају осјећај ситости, а не садрже ни много масти.

Конзумирање неколико урми у јутарњим сатима, заједно с топлом водом помаже у сузбијању нездравих прехрамбених навика, а доприноси и смањењу телесне тежине.

Спречавају кардиоваскуларна обољења

Иако су богат извор калијума, урме садрже врло мале количине натријума. То се сматра идеалним електролитским саставом за одржавање здравог кардиоваскуларног система.

Такође помажу и у снижавању ЛДЛ холестерола. Истраживање је показало да редовна конзумација урми као део здраве уравнотежене исхране помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних обољења чак и код популација с већом изложеношћу овим болестима.

Штите кости

200 гр урми пружа више од 6,5 одсто од препоручене дозе калцијума и фосфора заједно са 14 одсто магнезијума – важног минерала за изградњу костију и одржавање одговарајуће коштане структуре.

Калијум, витамин К и манган у урмама такође су важни за здравље костију. Редовна јутарња конзумација урми побољшава густину костију и може спречити остеопорозу.

Повољне за труднице и дојиље

Редовна конзумација урми помаже у јачању мишића материце и помаже телу у припреми за завршну фазу трудноће. Након порођаја, делују као повољно средство за дојиље и обезбеђују бољу лактацију.

Такође помажу и код брже контракције мишића материце, те омогућавају бржи опоравак.

Evo zašto treba da jedete bademe svaki dan

Преузмите андроид апликацију.