Почетна > Бизнис
Бизнис

Штрајк кабинског особља Рајанера у Белгији, Шпанији и Португалији

Део кабинског особља Рајанера ступио је данас, на позив синдиката, у тродневни штрајк у Белгији, Шпанији и Португалији због спора око плата и услова рада.
Фото: Pixabay/DirkDanielMann

То је изазвало ограничене поремећаје у реду летења, при чему је Рајанер отказао неколико десетина летова остављајући путнике „заглављене“ на аеродромима, извештава Ројтерс.

Очекује се да ће особље Рајанера у Француској и Италији такође напустити радна места током викенда. Посаде у Шпанији најављују да ће поново штрајковати 30. јуна и 1. и 2. јула.

Радници кажу да ирска авио-компанија не поштује локалне законе о раду који се односе на питања попут минималне плате и позивају шефове Рајанера да побољшају услове рада.

Из Рајанера нису одмах одговорили на захтев за коментаром, али су прошле недеље рекли за Ројтерс да преговарају о уговорима о раду који покривају 90 одсто њиховог особља широм Европе и да не очекују значајне поремећаје летова овог лета.

Авио-компаније и аеродромски оператери широм Европе такође имају проблем мањка радне снаге како би се изборили са прометом путника, будући потражња за путовањима поново расте са укидањем већине мера ковид ограничења.

Запослени у неколико других авио-компанија, укључујући Бритиш ервејз, такође планирају штрајкове овог лета.

Синдикати пилота и кабинског особља Браселс Ерлајнса, белгијске подружнице Луфтханзе, почели су штрајк у четвртак. Процењује се да ће током три дана штрајка та авио-компанија отказати око 60 посто од својих укупно 533 лета.

Белгија ће вероватно бити најтеже погођена штрајком Рајанера, пошто локални медији наводе да ће 127 летова на бриселском аеродрому Шарлроа бити отказано, што ће погодити 21.000 путника.

У Лисабону су данас, до сада, отказана два лета, оба за Брисел. Такође је отказано 18 летова Рајанара на линијама између Брисела и шпанских градова за данас и сутра, саопштио је синдикат кабинског особља Шпаније, УСО.

У Шпанији је влада наложила Рајанеру да обавља 73 до 82 посто летова током штрајка како би се очувао минимум услуга ваздушног превоза, што је приморало већину особља да иде на посао.

Португалски синдикат  је саопштио да на тамошњим аеродромима неће бити отказано много летова јер Рајанер затражио од кабинског особља у другим земљама да замене штрајкаче.

OTP banka u Programu podrške malim preduzećima za opremu

 

Преузмите андроид апликацију.