Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Страхови које имате говоре много о вашем карактеру

Све што волите и радите говори нешто о вама. Иста ствар је и са твојим страховима.
Фото: Pixabay/lechenie-narkomanii
Страх од висине

То показује да имате јаку самосвест, а то што се плашите одвајања од земље значи да у животу стојите чврсто на земљи, реални сте. Висине вас могу дезоријентисати јер губите оријентацију о простору и времену. Уместо саме висине, ви се заправо плашите пада и неконтролисаног осећаја потонућа који долази са тим.

Страх од гужве

То показује да вам је потребан лични простор. Страх од гужве и јавних, отворених простора назива се и агорафобија, а уско је повезана са клаустрофобијом – страхом од затворених простора. Пошто очајнички желите да држите физичку дистанцу између себе и других, ово би се могло проширити и на ваш емоционални сектор. Ово би, заузврат, могло имати лош утицај на важне односе.

Страх од бактерија

Ово показује да сте оријентисани на детаље. Страх од бактерија назива се и мизофобија, а може бити изазван неком траумом, као што је панична брига за здравље. Ово доводи до тога да стално одржавате своје окружење чистим и апсолутно се гнушате свега прљавог и неуредног.

Страх од мрака

То показује да сте креативни. Немојте се смирити због свог страха, јер страх од мрака није сасвим ирационалан. Истраживачи верују да то потиче од генетског кода који нас је некада давно приморао да избегавамо ноћне предаторе. Ненормалан и упоран страх од мрака (никтофобија) повезан је са страхом од непознатог.

Страх од јавног наступа

То показује да сте перфекциониста. Према енциклопедији Феар Оф, људи који се плаше да говоре у јавности заправо имају ниско самопоштовање, очекују савршенство у свему што раде, стално траже одобрење и очекују неуспех. На крају крајева, страх од неуспеха повезан је са страхом од јавног наступа.

Страх од паука

То показује да сте лидер. Ова врста страха је једна од најчешћих. Према студији спроведеној у Великој Британији, од 261 испитане одрасле особе, 32 одсто жена се плаши паука, а 18 одсто мушкараца. У давна времена, пауци су представљали опасност за опстанак првих људи, па је способност да их уочите постала еволуциона неопходност.

Страх од змија

Ти си човек који ће се залагати за друге. Управо то показује ваш страх од змија, када се активира ваш заштитни инстинкт. Људи и други примати имају предиспозицију да се плаше ових животиња које су некада угрожавале животе наших предака. Ви цените људе и односе са њима изнад свега. Стојите уз драге људе и одан сте пријатељ. Али ваша ватрена природа понекад вам може стати на пут, чак и када инстинктивно пазите на људе које волите.

Страх од крви

Ово показује да сте мирни и сабрани. Код људи који пате од хемофобије, срце почиње да куца брже када виде крв или отворену рану, крвни притисак расте и заправо се покреће одбрамбени механизам.

Četiri reči koje svakodnevno govorimo, a znatno utiču na samopouzdanje: Trebalo bi da ih izbegavamo

Преузмите андроид апликацију.