Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири речи које свакодневно говоримо, а знатно утичу на самопоуздање: Требало би да их избегавамо

Избегавајте фразе које неповољно утичу на самопоуздање!
Фото: Pexels/Shvets production

Речи имају моћ, говоре много о вама, утичу на друге, мењају животе. „Волим добре, јаке речи које нешто значе.“ – говорила је Луиза Меј Алкот. Али, постоје и оне речи које лоше утичу на самопоуздање, блокирају нас, а често их изговарамо.

Ево неколико речи које треба да избегавате да користите ако желите да повећате самопоуздање:

„Покушаћу“

На пример: „Покушаћу да то урадим до следећег састанка.“ У овом контексту, „покушаћу“ значи „нисам сигурна да ли ћу успети“. Такође, људи који су навикли да удовољавају другима кажу „покушаћу“ уместо „не“. Уместо „покушаћу“ користите „хоћу“ и „нећу“ и живот ће вам заиста бити олакшан.

„Можда“

На пример – „Можете ли то учинити до петка?“ Овакво питање буди унутрашњег аналитичара у свакој особи. Размишљамо шта све морамо да урадимо и да ли имамо слободног времена да завршимо додатни пројекат. Парадоксално, када вам недостаје самопоуздања, не можете рећи не.

Обично кажете „можда…“ у нади да ће тон вашег гласа натерати особу да одустане. Самоуверена особа ће једноставно рећи „не“. Уз то, може да дода: „Али могао бих то до следеће среде. Међутим, неће рећи „можда“ и ризиковати да себе преоптерети и да не стигне у задатом року.

„Никада“

На пример, „Никада неће успети.“ Самопоуздање је уско повезано са креативношћу. То је спознаја чињенице да сте у стању да генеришете идеје, отворени сте за нове могућности и спремни да се ослоните на то, чак и ако још нема одговора. Дакле, фраза „Ово никада нећу успети.“ показује да нећете да трагате за решењима и да одсутајете. На тај начин сами себе блокирате на путу до успеха.

„Шта ако“

У реду је да анализирате ситуације и имате дозу предострожности, али је потпуно погрешно да увек посматрате оно што следи у негативном смислу. Када све иде по плану, не постављајте себи пирање „шта ако нешто крене по злу“. Ово ће вам донети само стрес и анксиозност.

Koju prazničnu hranu mogu da jedu i naši kućni ljubimci?

Преузмите андроид апликацију.