Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Украјини потребно значајно повећање наоружања

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да је Украјини потребно значајно повећање наоружања у кључном тренутку рата и додао да је таква подршка једини пут ка мирном решењу у преговорима са Русијом.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

„Председник Путин није показао никакве знаке да се припрема за мир и зато мора да схвати да не може да победи на бојном пољу“, рекао је Столтенберг Ројтерсу у интервјуу који је дао на маргинама Светског економског форума у ​​Давосу. Додао је да је сада кључни моменат у рату и да постоји потреба за значајним повећањем подршке Украјини.

„Ако желимо да мирно решење буде договорено сутра, данас морамо да обезбедимо више оружја“,поручио је Столтенберг.

Очекује се да ће фокус састанка у бази Рамштајн бити да ли ће Немачка пристати да пошаље своје борбене тенкове Леопард у Украјину, или ће барем одобрити трансфер из савезничких земаља.

Столтенберг је на то одговорио да се консултације настављају и поздравио одлуку Британаца да пошаљу своје Челенџер тенкове у Кијев, преноси Ројтерс.

Ове недеље је Британија послала 14 Челенџер тенкова Украјини и на тај начин повећала притисак на Берлин да пошаље Леопард тенкове јер се Кијев нада да ће ти тенкови обезбедили већу покретљивост и заштиту за пробијање руских линија на југу земље.

Memoari princa Harija ove nedelje su najprodavanija knjiga i u Holandiji

 

Преузмите андроид апликацију.