Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: НАТО неће одступити од помоћи Украјини

НАТО ће наставити да стоји уз Украјину и помагати колико год то буде потребно и од тога неће одступити, поручио је данас генерални секретар западне војне алијансе Јенс Столтенберг.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

Столтенберг је, говорећи о предстојећој конференцији шефова дипломатија НАТО идуће недеље у Букурешту, најавио да ће главна тема и даље бити руска агресија на Украјину.

„Позабавићемо се руским илегалним ратом у Украјини, који наставља да угрожава евроатлантски мир и безбедност. Председник Владимир Путин доживљава неуспех у Украјини и он одговара све бруталније“, рекао је на конференцији за штампу.

Указао је да је све више таласа ракетних напада на градове и цивилну инфраструктуру, са циљем прекидања снабдевања струјом.

„Ово је ужасан почетак зиме за Украјину. Ово су такође тешка времена за остатак Европе и свет. Сви плаћамо цену за рат Русије против Украјине. Али цена коју ми плаћамо је у новцу, док је она коју плаћају Украјинци у крви“, подвукао је Столтенберг.

Рекао је да, ако се допусти да Путин победи, цена ће за све бити много већа, и то на много година.

„Ако Путин и други ауторитарни лидери виде да је сила победила, поново ће је употребити у постизању својих циљева. То би наш свет учинило опаснијим и крхкијим“, упозорио је он.

Зато је у безбедносном интересу свих даља подршка Украјини.

Он је подвукао да је Русија агресор, а Украјина жртва агресије и да има право да се брани и додао да НАТО и њене чланице помажу у могућности коришћења тог права.

„Неће бити трајног мира ако агресор победи, и ако угњетавање и аутократија превладају над слободом и демократијом“, додао је он

Столтенберг је указао да се већина ратова завршава преговорима, али оно што се дешава за преговарачким столом зависи од тога шта се догађа на бојном пољу.

Због тога, указује, најбољи начин за повећање шанси за мирно решење је подршка Украјини.

Столтенберг је изразио очекивање да ће министри спољних послова на конференцији у Букурешту пристати да појачају своју подршку, за шта ће се залагати.

„Дугорочно ћемо помоћи Украјини да пређе са опреме из совјетског доба на савремене НАТО стандарде, доктрину и обуку“, рекао је он.

Столтенберг је најавио да ће конференцији присуствовати шеф украјинске дипломатије Дмитар Кулеба, са којим ће разговарати о најхитнијим потребама Украјине и дугорочној подршци.

Најавио је да ће присуствовати и министри иностраних послова Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије.

„Наша три партнера суочавају се са руским притиском на много различитих начина. Зато ћемо на нашем састанку предузети даље кораке да им помогнемо да заштите своју независност, повећају отпорност и одбрану“, поручио је он.

Упитан за Грузију рекао је да, учешћем шефа грузијске дипломатије на конференцији у Букурешту, НАТО показује јасно политичко опредељење и подршку важних партнера.

„Грузија је била суочена са руском агресијом 2008. и делови земље су и даље под контролом руских снага. То чини још важнијим пружање помоћи Грузији у јачању њихове отпорности и могућности одбране“, подвукао је он.

Столтенберг је казао да ће се министри НАТО такође бавити и начинима за јачање своје отпорности и изазовима у вези Кине.

„Кина није противник. Али она убрзава модернизацију своје војске и војне опреме. Повећавају своје присуство од Арктика до Западног Балкана, од свемира до сајбер простора и настоје да контролише критичну инфраструктуру НАТО савезника“, упозорио је он.

Столтенберг је казао да је рат у Украјини показао опасну зависност од руског гаса.

„Зато морамо да проценимо нашу зависност од других ауторитарних режима, и то не само од Кине. Морамо управљати ризицима. Смањити нашу рањивост и повећати нашу отпорност“, поручио је он.

Столтенберг је подсетио да је на прошлој конференцији речено да треба да се разговара са Кином, али би требало јасно имати у виду да та земља моденризује своју војску, све више сарађује са Русијом, и да не дели њихове вредности.

„Разговараћемо на конференцији како ћемо наставити да делујемо на основу донетих политичких одлука, а то се тиче пре свега подизања отпорности. Морамо да се ослободимо свих зависности“, подвукао је он.

Указао је да ће се конференцији придружити и министри спољних послова Финске и Шведске, те додао да је време да се финализује њихов процес приступања.

„То ће их учинити сигурнијим, а нашу Алијансу јачом, и евроатлантски простор безбеднијим“, нагласио је Столтенберг.

Оценио је да је ратификација приступних докумената за пријем Финске и Шведске најбржи процес до сада, и да је добио уверавање Мађарске да ће то учинити убрзо.

Такође је казао да је током недавне посете Турској замолио лидере да то учине што пре, јер су обе земље испуниле свој део договора постигнут са Анкаром.

„Финска и Шведска су свакако у другој ситуацији сада него пре захтева за прикључење. НАТО је повећао присуство у региону, а неке чланице су издале гаранције за пружање помоћи у случају потребе“; рекао је он додајући да би волео да види да се изврше и последње ратификације.

Упитан за могућност чланства Украјине у НАТО, он је поручио да су врата алијансе отворена, и да је то доказано не само речима, већ и делима пријемом Северне Македоније и Црне Горе, као и доношењем одлуке да се позову у чланство Финска и Шведска.

„Русија је била против свих тих пријема. Покушали су да зауставе прступни процес Северне Македоније и Црне Горе. Показали смо да су врата отворена и да Русија нема вето на проширење НАТО. То је порука и Украјини“, нагласио је он.

Указао је да НАТО помаже Украјини и на путу ка чланству кроз дугорочну помоћ у успостављању институција, реформи, и транзицији са совјетске на модерну опрему у складу са НАТО стандардима.

„То све ће помоћи да се Украјина креће ка евроатлантској интеграцији“, истакао је он.

Столтенберг је, упитан да ли подржава да се Русија прогласи земљом која подржава тероризам, рекао да је оно што се видело протеклих месеци, а то су напади на цивиле, стамбене четврти, школе, болнице, ратни злочини.

Столтенберг је подвукао да НАТО није део конфликта у Украјини, јер нема своје трупе на терену, али пружа подршку Украјини.

 

Evropski parlament preporučio zamrzavanje fondova Mađarskoj

Преузмите андроид апликацију.