Почетна > Србија
Србија

Столтенберг: КФОР спреман да интервенише, Курти: Хоћемо у НАТО

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг после данашњег разговора са премијером привремених приштински институција Албином Куртијем у Бриселу поновио је да је КФОР спреман да интервенише у случају да стабилност на КиМ буде угрожена, наглашавајући да је мисија НАТО на КиМ потпуно посвећена мандату у складу са резолуцијом 1244 СБ УН.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

КФОР ће, како је рекао Столтенберг, наставити да обезбеђује сигурно окружење и слободно кретање на простору КиМ.

“Мировна мисија КФОР је тамо и њен командант је контактирао безбедносне организације на Косову и начелника Генералштаба Војске Србије… КФОР је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена“, рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са Куртијем у Бриселу.

На питање албанских новинара шта треба да се деси поред барикада да би КФОР интервенисао, Столтенберг је одговорио да НАТО на КиМ са скоро 4.000 војника има најјачу мисију изван НАТО територије, истичући да само присуство толиког броја војника помаже у деескалацији и спречавању насиља.

Генерални секретар НАТО је поновио и после разговора са Куртијем да је договор две стране и решавање несугласица у дијалогу под покровитељством ЕУ једини начин да се дође до одрживог мира.

Аљбин Курти је новинарима рекао да је у разговору са Столтенбергом пренео да Приштина тражи чланство у НАТО.

“Претње, опасности и изазове са којима се данас суочава НАТО осећа и наша земља. Институције имају разлога да буду будне у штетној руској агенди за Балкан и Европу. Влада и народ Косова поздрављају ваше поверење и посвећеност трајном миру и безбедности“, рекао је Курти.

На питање да ли је постоји могућност да Приштина одустане од примене одлуке о пререгистрацији возила са српским таблицама, Курти је одговорио одрично, наводећи да Приштина испуњава своје законске обавезе, као и да се како тврди, Београд са тим сагласио још 2018. године.

Курти је рекао да је Приштина покренула кампању информисања грађана Србије и обезбедила финансијски подстицај да приликом конверзије грађани Србије неће морати да плаћају ПДВ или царину, која, како каже може да досегне и своту од пет хиљада евра.

На питање да ли се слаже са ставом да обе стране сносе одговорност за евентуалну ескалацију, Курти је рекао да “постоје две стране.

Једна је, како тврди, демократско Косово, а друга “илегалне структуре Србије на северу“.

Столтенберг се данас раније састао са председником Србије Александром Вучићем.

U Beogradu održana javna rasprava o strategiji za mlade

Преузмите андроид апликацију.