Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Чланице НАТО морају да издвајају више за одбрану

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је позвао земље чланице да убрзају повећање издвајања за одбрану, јер нове бројке показују да мање од четвртине њих испуњава циљ алијансе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys, File

Столтенберг је рекао да је напад Русије на Украјину прошле године показао да је свет постао небезбеднији и да савезници из НАТО-а морају да одговоре постављањем и испуњавањем амбициознијих војних циљева, преноси Ројтерс.

Према проценама у годишњем извештају генералног секретара НАТО-а, објављеном данас, седам од 30 земаља алијансе испунило је тренутни циљ да потроши 2 одсто БДП-а на одбрану 2022. године, једна мање него 2021. године, пре рата у Украјини.

Столтенберг је саопштио да су НАТО очекивања била да ће још две чланице постићи циљ, али су њихове економије порасле више него што се очекивало, па је њихова потрошња смањена као удео у БДП-у.

Чланице НАТО-а константно повећавају издвајања на одбрану откако су руске снаге присајединиле Крим и ушле у Донбас у источној Украјини 2014. године, али је Столтенберг навео да је рат у пуном обиму прошле године указао на потребу да се троши више.

„Нема сумње да морамо да урадимо више и да то радимо брже. Садашњи темпо, када је реч о повећању потрошње за одбрану, није довољно висок. Моја порука савезницима је да поздрављамо оно што су урадили, али они морају да убрзају, морају да издвоје више у опаснијем свету“, рекао је он новинарима у седишту НАТО-а у Бриселу.

На самиту у Велсу 2014. године, лидери НАТО-а су се сложили око циља да у року од једне деценије троше најмање 2 одсто свог БДП-а на одбрану.

Столтенбергов извештај за 2022. показао је да су Грчка, САД, Литванија, Пољска, Британија, Естонија и Летонија испуниле тај циљ.

Укупна потрошња НАТО савезника на одбрану порасла је за 2,2 одсто у односу на претходну годину.

Очекује се да ће лидери НАТО-а договорити нови циљ на самиту у Виљнусу у Литванији, у јулу, а Столтенберг је рекао да 2 одсто БДП-а сада треба посматрати као минимум, а да чланице имају за циљ да се крећу брже како би достигле више нивое.

Бројке у Столтенберговом извештају показују да су Хрватска и Француска биле најближе испуњењу циља од 2 одсто, при чему свака троши око 1,9 одсто БДП-а на одбрану.

На зачељу су Белгија, Шпанија и Луксембург, чији су издаци за одбрану били испод 1,2 одсто БДП-а, наводи Ројтерс.

Stoltenberg: Kina da ne isporučuje oružje Rusiji

Преузмите андроид апликацију.