Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Кина да не испоручује оружје Русији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас је упозорио Кину да не испоручује Русији смртоносно оружје, након што су се лидери те две земље састали у Москви.
Фото: Танјуг/Felix Hoerhager/dpa via AP

“Нисмо видели никакав доказ да Кина испоручује смртоносно оружје Русији, али смо видели неке знаке да је то био захтев Русије и да је то питање које у Пекингу разматрају кинеске власти. Кина не би требало да пружа смртоносну помоћ Русији, то би значило да подржава илегални рат“, рекао је Столтенберг.

Секретар Алијансе је истакао да НАТО сада не сматра могућим да има смислен дијалог са Русијом и додао да не види могућност за такве контакте док траје рат у Украјини.

“Савет Русија-НАТО био је важно оруђе за покушаје алијансе да успостави нормалан дијалог са Русијом“, рекао је Столтенберг и напоменуо да у садашњим условима није могуће користити овај механизам.

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је јуче у тродневну посету руском колеги Владимиру Путину, а он је навео да је стратешки избор Пекинга јачање и развој односа са Москвом.

Он је нагласио да су стране темељно размениле мишљења о украјинском питању.

Си је нагласио да су, историјски гледано, сукоби увек решавани дијалогом и преговорима.

Подсетио је да је Кина недавно објавила документ са ставом који позива на политичко решење украјинске кризе, напуштање хладноратовског менталитета и једностраних санкција.

Си Ђинпинг је напоменуо да, што је више потешкоћа и контрадикторности, то је важније оставити простор за мир и дијалог.

EK: Uplaćeno dodatnih 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.