Почетна > Србија
Србија

Стевандић Спајићу: Будите уздржани, не каљајте српско-црногорске односе

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић позвао је црногорског премијера Милојка Спајића да, ако већ не може да буде против, званична Подгорица у Генералној скупштини УН буде уздржана у вези са резолуцијом о Сребреници, која може бити тачка раздора.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Стевандић је Спајићу упутио писмо уочи сутрашње седнице Генералне скупштине УН и замолио га да то не схвати као увреду, провокацију или било коју лошу намеру према њему лично или Црној Гори.

Уважавајући Спајићеву функцију, Стевандић црногорског премијера обавештава да је НСРС данас усвојила „Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права“, уз подсећање да БиХ нема Устав као Црна Гора или као Србија, него је њен Устав дејтонски, међународни уговорни акт.

Стевандић је појаснио да амбасадор у Савету министара БиХ у Њујорку Златко Лагумџија, који је покренуо резолуцију о Сребреници, није тиме прекршио само Устав БиХ, него и међународни акт, те да и спонзори и коспонзори и они који гласају за резолуцију такође крше међународни уговорни акт којим је дефинисано да се БиХ тим Уставом не може изјашњавати нити покретати питање где не постоји консензус сва три народа и два ентитета.

„Ова резолуција нема тај консензус и она је правно-формално ништавна, али сила никада није била ништавна. Ви сте, господине Спајићу, потпуно свесни мишљења и расположења српског народа, Српске православне цркве и свих грађана Црне Горе чијом сте вољом изабрани за премијера и добили подршку и у партији коју предводите“, навео је Стевандић.

Истакао је да је Спајић такође свестан да, како је навео, ово може да буде тачка раздора која ће засејати семе мржње, неслоге и учинити Црну Гору нестабилном у наредном периоду јер је тешко остати недоречен или без одговора на оно што Срби сматрају једним од својих светих вредности и опредељења, а то је да су народ који је преживео, а не починио геноцид.

Подсетио је да за то бројни докази, указавши Спајићу на неколико чињеница, а то је да су највећи светски ауторитети попут Гидеона Грајфа, Ефраима Зурофа и ехуде Бауера оспорили сребреничку резолуцији са научне тачке гледишта. Наука је, навео је, увек изнад политичких и геополитичких односа.

Указао је и да је морални аспект овога проблематичан јер доводи до подела и сукоба, а не доводи до помирења јер би резолуција о помирењу била једино логична и морално супериорнија на осуђујућим резолуцијама.

Vučić se obratio na panelu u sedištu UN

Преузмите андроид апликацију.