Почетна > Србија
Србија

Вучић се обратио на панелу у седишту УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је стални представник Србије при УН желео да разговара са Немцима, као главним творцима резолуције о Сребреници, о самом тексту резолуције, јер је желео да види да ли нешто заједно са Немцима можемо да урадимо.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„А знате ли какав одговор је добио? Цитирам, ‘суочићете се са резолуцијом на начин на који вам је ми будемо дали’. Знам, ми смо превише мали, али верујемо да ће европске вредности и демократске вредности увек значити да би сви требало да будемо укључени у процес доношења тако важних резолуција“, изјавио је Вучић на панел дискусији „Ми говоримо јер они не могу“, која се одржава данас у Уједињеним нацијама.

Вучић је на панелу у седишту УН упитао шта ће бити последица одлуке да се изгласа резолуција о Сребреници, додао је да пита, јер не може да прети и уцењује, као што то раде неке друге земље.

„Долазим из једне мале земље, једне релативно мале земље, али из поносног народа који је у стању да брани свој понос и достојанство. Позивам све вас да не гласате за ову резолуцију и да се створе услови за инклузивност, за дијалог“, поручио је Вучић.

Он је упитао у УН, уколико се резолуција усвоји, шта ће земље које су је изгласале да ураде, када „отворе ту Пандорину кутију“.

„Шта је следеће? Хоћете да кажете да није био геноцид оно што је учињено над совјетским народом током Другог светског рата? Да ли ћете рећи да није био геноцид то што су убијени милиони Срба у Првом и Другом светском рату, од стране немачких нациста, хрватских нациста и свих других? Шта ћете да кажете за различита питања из целог света?“, упитао је Вучић.

Додао је да су Срби одувек били слободарски народ.

„Долазећи из једног малог народа, поносан сам на чињеницу да смо увек били слободарски народ и да смо увек плаћали највећу цену за слободу наше земље и за слободу нашег народа. Још једном вас молим да поново размотрите своје ставове, своје позиције и своје одлуке, зато што то може да има утицаја на многе ствари у будућности, не само у региону из којег ја долазим, већ на цео свет“, поручио је Вучић.

Захвалио се сведоцима и жртвама рата у Босни и Херцеговини, који су присуствовали панелу, што су поделили своје приче.

„Најмање што могу да вам кажем јесте да нећемо ћутати, борићемо се за истину и нико нас неће зауставити“, закључио је Вучић.

У седишту Уједињених нација у Њујорку одржана је панел дискусија „Ми говоримо, јер они не могу – гласови које треба чути“, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ.

Moćna poruka predsednika Vučića! Mi nismo genocidan narod. Pamtimo… Ponosna Srbija i Srpska!

Преузмите андроид апликацију.