Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Шта значи реч „клиса“ и зашто је новосадско предграђе добило то име?

Данашње насеље Клиса формирано је око 1693. године, након што су турци напустили тај простор, иако је живот на овом локалитету постојао и 5.000 година пре нове ере. Али, како је Клиса добила свој назив?
Фото: Градске инфо

Реч клиса потиче од латинске речи „ecclesia“, или грчке „εκκλησίας“ (ekklisias) што значи црквиште, не као црква, већ као насеље, парохија. Верује се да је до Срба дошла кроз турски језик, те да је насеље Клиса свој назив добило у време турске власти.

Верује да је ово насеље добило назив по манастиру који се некада налазио на Клисанском брегу.
Фото: Градске инфо

Некада је на месту данашње Клисе постојало насеље Вашарош Варад, чији су остаци пронађени са обе стране Темеринског пута. Међу тим остацима, на простору данашње Клисе, пронађени су и остаци цркве.

Ту тврдњу потврдила су и истраживања Мелхиора Ердујхељија, римокатоличког свештеника и писца прве историје Новог Сада која је објављена 1894. године.

Већ смо писали о томе да још један град у иностранству има своју Клису, па остаје питање да ли је новосадска Клиса прва добила тај назив? Једно је сигурно, оба пута назив је „наденуло“ српско становништво.

Novosadski bulevar nosi ime po mestu koje takođe ima Klisu – o čemu je reč?

Преузмите андроид апликацију.