Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Шта вас очекује у оквиру „Тамбурица феста“? Музеј тамбурице и репертоар за све генерације (ВИДЕО)

Шеснаести по реду „Тамбурица фест“ одржаће се и ове године у Новом Саду од 14 до 17. септембра, а осим традиционалног звука тамбурице посетиоци ће моћи да уживају и у вокалним способностима домаћих, али и страних извођача. Овогодишњи репертоар прилагођен је и младим грађанима, тако да је уврштена и забавна музика.

Наравно, као и претходне године за овај фестивал отворен је и „Музеј тамбурице“, који се налази у „Менратовој палати“, репрезентативном сецесијском здању изграђеном 1908. године, у Улици краља Александра 14.

У овогодишњој поставци музеја, посетиоци могу видети тамбурицу која је припадала легендарном Јаники Балажу. Овај вредан експонат музеју је донирао наш чувени панонски шансоњер, Звонко Богдан, почасни председник Светске тамбурашке асоцијације.

Осим овог експоната, посетиоци ће бити у прилици да виде и друге експонате свих утемељивача тамбурашке културе, инструменте и нотне записе Мите Орешковића, Васе Јовановића, Саве Вукосављева, Марка Нешића и многих других.

Што се тиче репертоара, први дан фестивала обележиће „Тамбурашка променада“ – парада фијакера,  а навече грађане очекује „Тамбурашко кафанско вече“ до 23.00 сата.

Свечано отварање резервисано је за други дан фестивала, петак, концертом Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“ из Руме и мешовитог хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада.

Од прошле године на репертоар фестивала уврштена је „Тамбурашка Мондовизија“, у којој се такмиче вокални солисти као и композитори. У петак, 15.09. на Тргу слободе у оквиру  „Тамбурица феста“, концерт ће одржати и познати певач Дејан Матић. Док ће суботњи дан затворити „Lexington bend“, у чијем наступу ће свакако уживати млађе генерације.

Читав програм можете погледати на сајту „Тамбурица феста“.

Оснивач фестивала др. Јован Пејчић изјавио је да очекује велики прилив гостију како домаћих тако и иностраних посетилаца.

„Ове године смо се потрудили да припремимо један занимљив и погат програм и по реакцијама очекујемо велику посећеност“, изјавио је Пејчић.

У нашем видео прилогу можете да завирите у „Музеј тамбурице“ и да, од кустоса Музеја Војводине Александра Антуновића, чујете који историјски значај има ова изложба. Такође у видеу можете чути нешто више о предстојећим наступма од руководиоца уметничког програма фестивала, Јована Травице, као и од оснивача др Јована Пејчића.

Kako jedna tambura traje nekoliko stotina godina – pitali smo čoveka koji ih je napravio na hiljade

Преузмите андроид апликацију.