Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Како једна тамбура траје неколико стотина година – питали смо човека који их је направио на хиљаде

Да би највештији тамбураши одсвирали добро познате ноте на тамбурици, овај инструмент најпре мора неко и да направи. Један од мајстора тог заната је и Душко Рајковић, који тамбуре и сличне инструменте прави већ готово четири деценије.
Фото: PrtSc/tambura.org

Из Душкове радње „Дур“ у Сремској Митровици од 1986. године изашло је преко хиљаду инструмената.

Основа за производњу једне тамбуре јесу јавор и смрека. Могуће је користити и друго дрво, али најчешће се користе јавор, за тврђе делове, и смрека, за звучницу и резонанцу, рекао нам је саговорник. Посебан изазов јесте дати инструменту тон.

Фото: PrtSc/tambura.org

Од осамдесетих година до данас процес производње једне тамбурице модернизовао се онолико колико и алат за обраду дрвета.

„Помало се модернизује. Пре мене се радило још више ручно и тестерама. Данас могу да се уврсте и ручне машинице, глодалице и томе слично“, рекао нам је Душко, који је овај занат усавршио.

Фото: PrtSc/tambura.org
Занат градитеља тамбуре живи, али, како каже Душко, некада је било више поруџбина.

„Било је више културно-уметничких друштава, много више деце у музичким школама. Сада је то више на приватној основи, више узимају појединци за себе“, каже Душко и додаје да овај занат ипак има будућност.

„Било је момака који су напрасно кренули, а тако некако слично и стали, али имамо и некога ко је кренуо и наставио“, а како каже овај мајстор, док занатлије активно раде, ни не размишљају да ли ће бити неко ко ће то наследити.

„У неком моменту се можда чини да не можемо да постигнемо, али има мајстора“, закључује.

Фото: PrtSc/tambura.org

Квалитетна тамбура може потрајати „вечно“, само ако се одржава и сервисира како треба. Према речима овог мајстора, власник мора пратити стање елемената, мењају се жице, чивије, а инструмент се сервисира сваке 2 до 3 године. Ипак, и оне мање одржаване могу бити спашене.

„Добијао сам тамбуре из оџака, које су биле црне и преживеле су чак и ложење ватре, па смо и то успели репарирати“, сећа се Душко.

Правилно одржаване тамбуре могу надживети и оног који је направио, па и онога који је свирао.

Цена једне ручно израђене тамбуре по поруџбини данас износи од 1.200 па до 3.000 евра, у зависности да ли вам је потребан прим, а или б прим, контра или чело.
Фото: PrtSc/tambura.org

Да би тамбурица живела, мора се радити и на њеној промоцији, а један од највећих светских фестивала тамбурице управо је „Тамбурица фест“ у Новом Саду, који почиње овог четвртка, 14. септембра.

Нови Сад биће испуњен звуком овог карактеристичног инструмента, а велике су шансе да ће тамбурица бар једног тамбураша бити баш из радионице мајстора Душка Рајковића.


Л.С.

Umetnost je u Novom Sadu – prva nedelja na Kaleidoskopu kulture

Преузмите андроид апликацију.