Почетна > Нови Сад
Актуелно Индекс Нови Сад

Шта Универзитет у Новом Саду значи за овај град?

Живети у граду који у себи има један од највећих образовних средишта у целој Централној Европи, није само интересантно уколико сте млади па вам непрестани прилив студената из разних делова земље живот чини интересантнијим, већ и ако сте, рецимо у потрази за образованом и мотивисаном радном снагом.
Фото: Градске инфо

Неколико зграда стационираних на обали реке Дунав место су где велики број младих људи жељних знања стиче неопходно образовање које ће касније моћи да уновчи на најбољи могући начин.

Према подацима Републичког завода за статистику који су последњи пут ажурирани у новембру 2021. године, број становништва са високим образовањем се, у периоду од 2014. године када је износио 48 процената, до периода 2019. године подигао на 54,7 процената.

Међутим, иако су бројке у порасту, требали бисмо да будемо свесни да без више факултетски образованог становништва тешко можемо да пратимо “свет“ по питању савремених технологија.
Фото: Градске инфо

Са друге стране, у Новом Саду уопште немамо утисак да је ситуација таква, разлог томе јесте то што је он универзитетски град који је због броја образованих и способних младих људи постао центар индустрије информационо-комуникационих технологија.

У протеклих неколико година, у овом сектору, отворено је 140 “start-up“ и “spin-off“ компанија које запошљавају младе инжењере са Универзитета у Новом Саду.

За квалификовање студената на овом пољу су, додуше, највише заслужни Природно-математички факултет и Факултет техничких наука, али допиноси и велики број осталих студијских програма који прате развој науке.
Фото: Градске инфо

Конкретно, у Универзитету у Новом Саду реализује се преко 350 акредитованих програма, које похађа око 50.000 студената.

Поред великог доприноса Граду кроз оспособљавање младих за рад, допринос се види и у запошљавању великог броја људи у самом Универзитету.

Важно је поменути и да је Универзитет у Новом Саду рангиран на 901. и 1000. месту најбољих светских универзитета The Academic Ranking of World Universities (ARWU) коју објављује Универзитет Шангај Ђао Тонг (Shanghai Jiao Tong) у НР Кини, за текућу годину.
Фото: Градске инфо

Дакле, након свих информација које смо вам набројали, осмелили смо се да кажемо да Нови Сад важи за једну малу образовну енклаву наше државе.

На крају, одговор на питање из наслова је веома комплексан јер је сваким даном све више разлога због којих је ова установа значајна за наш град. Међутим, никада не можемо погрешити уколико кажемо због радних места која нуди, образоване радне снаге коју ствара, те тога како нас котира у свету.

Koliko znate o Lazi Telečkom – glumcu čije ime nosi jedna od novosadskih ulica?

Преузмите андроид апликацију.