Време је за ручак. Планирате тачно шта ћете скувати у својој глави, али када дође време да то припремите, схватите најгоре. Пилетина је остала у замрзивачу.
Ту почиње дилема и преиспитивање трикова који су вам препоручени за одмрзавање. Иако постоје ефикасни начини да се то уради брзо, месо може попримити чудну текстуру, мирисе и такође изазвати потенцијалне болести.
Због тога је толико важно да научите како да безбедно одмрзнете пилетину, јер се многи људи ослањају на замрзавање живине да би их преживели кроз напорну радну недељу.
Пилетина у фрижидеру има рок трајања од неколико дана пре него што се поквари.
Правилно ускладиштено у замрзивачу и за најбољи квалитет, укус и структуру, чувајте га до годину дана. Ако никада нисте чували пилетину у замрзивачу, већ сте је одмах искористили, добро је знати све о потенцијалним ризицима.
Доносимо вам све што треба да знате за брзо, безбедно и ефикасно одмрзавање сирове пилетине.
Шта не треба радити приликом одмрзавања пилетине?
Најчешћа грешка коју многи праве је остављање пилетине на кухињском пулту на високим летњим температурама или потапање у топлу воду. Обе методе могу довести до ризика од тровања храном. Температурни распон између 40 и 140 степени је опасна зона јер тада бактерије почињу да расту много брже и могу изазвати симптоме као што су повраћање, дијареја и мучнина.
Чак и ако се ваша пилетина и даље чини потпуно хладна након неколико сати на тезги, вероватно је да су неки њени делови још увек прилично топли. Док се смрзнути центар наставља да се одмрзава, делови пилетине ближе површини су вероватно већ одмрзнути и већа је вероватноћа да ће развити штетне бактерије што дуже седе напољу.
Који је најбољи начин за одмрзавање пилетине?
Сви кувари и стручњаци ће се сложити око једне ствари: пребаците пилетину из замрзивача у фрижидер и оставите да се природно одмрзава 24 сата. Ово је најсигурнији, али и најлакши начин, јер вас оставља без бриге о потенцијалним ризицима и без стреса који доживљавате док нестрпљиво чекате да се одмрзне у последњем тренутку. Oвај метод је добар јер захтева најмање гужве и пажње и помаже у одржавању текстуре без натапања пилетине у воду. Једина мана ове методе је што морате да размишљате унапред и планирате ручак за најмање један од два дана унапред. Међутим, када почнете активно да користите овај метод, то ће вам сигурно постати навика. Једна од највећих недоумица је враћање пилетине у замрзивач. Само у овом случају је безбедно вратити пилетину у замрзивач. Дакле, пренели сте га из замрзивача у фрижидер један или два дана раније, али су вам се у међувремену планови променили. Не морате да га загревате, али можете да га вратите у замрзивач.
Како можете брзо одмрзнути смрзнуту пилетину?
Међутим, планирање унапред није увек изводљиво. Дијететичарка Аббеи је предложила један начин, за који каже да користи само када је то неопходно. Прво оставите пилетину у затвореном паковању (оригинално паковање из продавнице) или у херметички затвореној пластичној кеси. Ово спречава бактерије из околине или воду да уђу у месо. Затим га потопите у хладну воду, коју је потребно мењати сваких 30 минута, или раније (у зависности од тога колико се брзо вода загрева).
Да ли треба да одмрзнете пилетину пре кувања?
Иако је посно месо, које не траје дуго за прераду, смрзнуту пилетину можете припремати дупло дуже. Међутим, дијететичари се слажу да је то потпуно безбедан метод јер спречавате продор бактерија. Међутим, не препоручује се коришћење ове методе ако планирате да пржите месо, јер вишак влаге неће створити хрскаву корицу на месу.
Можете ли поново замрзнути одмрзнуту пилетину?
Једна од највећих недоумица је враћање пилетине у замрзивач. Пилетину је безбедно вратити у замрзивач само ако сте је одмрзнули у фрижидеру на температури до 5 степени Целзијуса. Према речима стручњака, све док не достигне температурни опсег између 40 и 140 степени и све док избегавате унакрсну контаминацију и поново је замрзнете у року од два до три дана од одмрзавања, ваша пилетина ће бити безбедна за јело. Међутим, стручњаци и даље не препоручују замрзавање, одмрзавање и поновно замрзавање пилетине јер, иако је безбедно, неће имати тако добар укус као да сте је одмах прерадили. Када сте у недоумици, увек покушајте да сачекате док не будете потпуно сигурни да је пилетина оно што желите.
Преузмите андроид апликацију.