Početna > Život i stil
Život i stil

Šta treba da znate kada odmrzavate piletinu

Vreme je za ručak. Planirate tačno šta ćete skuvati u svojoj glavi, ali kada dođe vreme da to pripremite, shvatite najgore. Piletina je ostala u zamrzivaču.
Foto: Pixabay/NikkkOO

Tu počinje dilema i preispitivanje trikova koji su vam preporučeni za odmrzavanje. Iako postoje efikasni načini da se to uradi brzo, meso može poprimiti čudnu teksturu, mirise i takođe izazvati potencijalne bolesti.

Zbog toga je toliko važno da naučite kako da bezbedno odmrznete piletinu, jer se mnogi ljudi oslanjaju na zamrzavanje živine da bi ih preživeli kroz napornu radnu nedelju.

Piletina u frižideru ima rok trajanja od nekoliko dana pre nego što se pokvari.

Pravilno uskladišteno u zamrzivaču i za najbolji kvalitet, ukus i strukturu, čuvajte ga do godinu dana. Ako nikada niste čuvali piletinu u zamrzivaču, već ste je odmah iskoristili, dobro je znati sve o potencijalnim rizicima.

Donosimo vam sve što treba da znate za brzo, bezbedno i efikasno odmrzavanje sirove piletine.

Šta ne treba raditi prilikom odmrzavanja piletine?

Najčešća greška koju mnogi prave je ostavljanje piletine na kuhinjskom pultu na visokim letnjim temperaturama ili potapanje u toplu vodu. Obe metode mogu dovesti do rizika od trovanja hranom. Temperaturni raspon između 40 i 140 stepeni je opasna zona jer tada bakterije počinju da rastu mnogo brže i mogu izazvati simptome kao što su povraćanje, dijareja i mučnina.

Čak i ako se vaša piletina i dalje čini potpuno hladna nakon nekoliko sati na tezgi, verovatno je da su neki njeni delovi još uvek prilično topli. Dok se smrznuti centar nastavlja da se odmrzava, delovi piletine bliže površini su verovatno već odmrznuti i veća je verovatnoća da će razviti štetne bakterije što duže sede napolju.

Koji je najbolji način za odmrzavanje piletine?

Svi kuvari i stručnjaci će se složiti oko jedne stvari: prebacite piletinu iz zamrzivača u frižider i ostavite da se prirodno odmrzava 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način, jer vas ostavlja bez brige o potencijalnim rizicima i bez stresa koji doživljavate dok nestrpljivo čekate da se odmrzne u poslednjem trenutku. Ovaj metod je dobar jer zahteva najmanje gužve i pažnje i pomaže u održavanju teksture bez natapanja piletine u vodu. Jedina mana ove metode je što morate da razmišljate unapred i planirate ručak za najmanje jedan od dva dana unapred. Međutim, kada počnete aktivno da koristite ovaj metod, to će vam sigurno postati navika. Jedna od najvećih nedoumica je vraćanje piletine u zamrzivač. Samo u ovom slučaju je bezbedno vratiti piletinu u zamrzivač. Dakle, preneli ste ga iz zamrzivača u frižider jedan ili dva dana ranije, ali su vam se u međuvremenu planovi promenili. Ne morate da ga zagrevate, ali možete da ga vratite u zamrzivač.

Kako možete brzo odmrznuti smrznutu piletinu?

Međutim, planiranje unapred nije uvek izvodljivo. Dijetetičarka Abbei je predložila jedan način, za koji kaže da koristi samo kada je to neophodno. Prvo ostavite piletinu u zatvorenom pakovanju (originalno pakovanje iz prodavnice) ili u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi. Ovo sprečava bakterije iz okoline ili vodu da uđu u meso. Zatim ga potopite u hladnu vodu, koju je potrebno menjati svakih 30 minuta, ili ranije (u zavisnosti od toga koliko se brzo voda zagreva).

Da li treba da odmrznete piletinu pre kuvanja?

Iako je posno meso, koje ne traje dugo za preradu, smrznutu piletinu možete pripremati duplo duže. Međutim, dijetetičari se slažu da je to potpuno bezbedan metod jer sprečavate prodor bakterija. Međutim, ne preporučuje se korišćenje ove metode ako planirate da pržite meso, jer višak vlage neće stvoriti hrskavu koricu na mesu.

Možete li ponovo zamrznuti odmrznutu piletinu?

Jedna od najvećih nedoumica je vraćanje piletine u zamrzivač. Piletinu je bezbedno vratiti u zamrzivač samo ako ste je odmrznuli u frižideru na temperaturi do 5 stepeni Celzijusa. Prema rečima stručnjaka, sve dok ne dostigne temperaturni opseg između 40 i 140 stepeni i sve dok izbegavate unakrsnu kontaminaciju i ponovo je zamrznete u roku od dva do tri dana od odmrzavanja, vaša piletina će biti bezbedna za jelo. Međutim, stručnjaci i dalje ne preporučuju zamrzavanje, odmrzavanje i ponovno zamrzavanje piletine jer, iako je bezbedno, neće imati tako dobar ukus kao da ste je odmah preradili. Kada ste u nedoumici, uvek pokušajte da sačekate dok ne budete potpuno sigurni da je piletina ono što želite.

Kako da zamrznutu picu pretvorite u zdraviji obrok?

Preuzmite android aplikaciju.