Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да замрзнуту пицу претворите у здравији оброк?

Ова намирница за вечеру може бити згодна, али је треба конзумирати умерено јер нисмо ни свесни колике последице смрзнута пица може имати на наше здравље.
Фото: Pixabay/marker_photography

Замрзнута пица је укусна, брза, лака и обично веома приступачна. И док је можда звезда сегмента смрзнуте хране, то је такође доказ да све што блиста није злато.

Како се испоставило, смрзнута пица је заправо далеко гора за вас него што смо мислили, углавном због високог нивоа засићених масти, натријума и рафинисаних угљених хидрата.

Дакле, иако може да буде згодан и укусан десерт за вечеру, важно је да смрзнуту пицу конзумирате умерено и прочитате декларацију на паковању, како бисте изабрали ону која и није тако лоша.

Према индустријском извештају, смрзнута и претходно упакована храна се све више конзумира због своје приступачности и погодности, а продаја смрзнутих пица ће значајно порасти од сада до 2025.

Шта је у смрзнутој пици?

Један од најчешћих проблема са смрзнутом пицом је изузетно висок садржај натријума. Могуће је да у само једној порцији, што је око 1/6 пице, има чак 760 милиграма натријума. Неки имају 980 милиграма натријума по порцији, што је 43% дневне препоручене вредности у шестини пице. Следећа ствар на коју треба обратити пажњу су масне калорије, посебно оне из засићених масти. Неке пице имају чак 12 грама масти, од којих је пет засићених масти. Има и оних са 17 грама масти, од којих је осам засићених. Такође, постоји већи ниво рафинисаних угљених хидрата, најчешће у облику обогаћеног белог или пшеничног брашна. Рафинисани угљени хидрати могу бити проблематични јер су то врсте угљених хидрата који су прерађени до тачке у којој губе већи део своје нутритивне вредности, укључујући влакна.

Шта ово значи за ваше здравље?

Честа конзумација прерађене хране са високим садржајем натријума, засићених масти и рафинисаних угљених хидрата може имати штетне последице по ваше здравље. На пример, конзумирање превише засићених масти може повећати ниво ЛДЛ (лошег холестерола), а превише натријума може довести до високог крвног притиска. Оба ова здравствена стања могу, нажалост, повећати ризик од срчаних болести и можданог удара. Према студији у Миссоури Медицине, исхрана богата рафинисаним угљеним хидратима може повећати ризик од високог крвног притиска, можданог удара, срчаних болести и дијабетеса типа 2.

Како уживати у смрзнутој пици на здравији начин?

На срећу, љубитељи пице не морају заувек да се опраштају од смрзнуте пице. Иако бисте можда желели да избегавате произвођаче који садрже натријум, засићене масти и рафинисане угљене хидрате, постоји много различитих типова „здравијих“ опција које можете изабрати између смрзнуте хране, само пажљиво прочитајте етикету. Ако и даље више волите да купујете брендове на које сте навикли, иако су нездрави, једноставан начин да и даље уживате у овим пицама и останете здрави јесте да поделите оно што једете и послужите пицу са гомилом салате или поврћа. Ово повећава количину влакана у оброку што вам помаже да се осећате сито и спречава да се преједате. Плус – добићете нешто здраво.

Kako da“ubijete“ želju za slatkišima?

Преузмите андроид апликацију.