Сусам је омиљена намирница оријенталних и северноафричких народа, али није без разлога освојио светске кухиње – може се користити и у сланим и слатким јелима, у предјелима и врхунским специјалитетима.
Његов орашасти укус налик кафи нарочито долази до изражаја када се изложи врелини. Сусам пропржен у тигању на лаганој ватри одличан је за салате, посипање пецива, док га у неким земљама користе као састојак за сос за разне врсте поврћа.
Сусамово уље се користи у свим азијским кухињама, посебно кинеској и јапанској. Изузетно се цени у макробиотичкој кухињи, како због постојаности, тако и због укуса.
Погодно је за пржење, печење, кување и динстање, а може се користити и у салатама, уместо маслиновог уља.
Кад се сусам самеље, добија се паста тахини која је неопходан састојак за блискоистични намаз хумус. Има путераст укус који се мења у зависности од тога да ли су семенке црне или беле, печене или не.
Када тахини помешате са мало лимуновог сока добијате одличан прелив за салате. Тахини можете направити и сами тако што ћете у блендеру измиксати шољу печених сусамових семенки и неколико кашика уља.
Преузмите андроид апликацију.