Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта све може проузроковати холестерол у крви?

Стручњаци кажу да постоји више фактора који доводе до повишеног холестерола.
Фото: Unsplash/Robina Weermeijer

Холестерол се продукује у јетри, концентрација овог овог једињења уско је повезана са метаболизмом масти у организму.

Стручњаци кажу да се високе вредности холестерола могу довести у везу са начином исхране, деловањем хормона, наслеђем.

Има, ипак, све више података, према којима, на укупан ниво холестерола делују и неки мање познати фактори као што су стрес, седелачки начин живота. Нормалне вредности холестерола износе 3,1 – 5,5 mmol/l, снижене испод 3,1 mmol/l, повећане преко 5,5 mmol/l.

Хронични стрес и висок холестерол

Хронични стрес изазива бројне здравствене проблеме, укључујући висок холестерол. Више су вредности лошег LDL холестерола, док је нижи ниво доброг HDL холестерола.

Хормони стреса, као што су кортизол и адреналин, покрећу механизам који резултира повишеним вредностима шећера у крви. Услед овог стања, током времена, јављају се упале, а јетра почиње да лучи веће количине холестерола и масноћа у крви триглицерида.

Нефилтрирана кафа и висок холестерол

Нефилтрирана домаћа кафа или еспресо још један је фактор који може утицати на вредности холестерола. На овај начин припремљена кафа садржи масна једињења у зрну која се називају дитерпени, која могу повећати вредности лошег LDL холестерола. Стручњаци саветују да се не конзумирају више од четири шољице нефилтриране кафе дневно.

Како употреба лекова утиче на холестерол?

Неки медикаменти могу неочекивано деловати на вредности холестерола. Пилуле за контролу рађања, ретиноиди, кортикостероиди, антивирусни лекови и антиконвулзанти могу понекада повећати вредности холестерола.

Лекови за висок крвни притисак, као што су диуретици и старији облици бета-блокатора могу, такође, деловати на исти начин. Савет је да се у овом случају посаветујемо са лекаром који нам може прилагодити дозе лека или препоручити неку другу терапију.

Фото: Unsplash/National Cancer institute
Проблеми са штитном жлездом

Организам користи хормоне штитне жлезде како би уклонило вишак холестерола. У случају поремећаја рада штитне жлезде недовољно активне штитне жлезду или хипотиреозе, расту нивои укупног холестерола и лошег LDL холестерола. Умор, сува кожа, слабост и болови у мишићима најочитији су симптоми хипотиреозе, која се дијагностикује на основу лабораторијских анализа крви.

Дијабетес типа 2

Дијабетес типа 2 може довести до високих вредности шећера у крви, који се могу везати за протеине, попут молекула холестерола и учинити холестерол још штетнијим. Пацијенти са дијагнозом дијабетеса 2 имају више малих густих LDL холестерола, што повећава ризик од срчаних обољења.

Менопауза и висок холестерол

Хормон естроген делује на ниво холестерола, након менопаузе код жена због пада ниво естрогена, због чега долази до пораста нивоа холестерола.

Истраживања показују да нивои лошег LDL и укупног холестерола расту када жена престаје да добија менструацију.

Додатни проблем је и то што се неке жене угоје после менопаузе или постану мање физички активне и самим тим утичу на факторе ризика који доводе до високих вредности холестерола.

Седелачки начин живота

Дуготрајно седење је лоше за опште здравље и повезано је са гојазношћу, срчаним обољењима и високим холестеролом. Када предуго седимо за 95 одсто опадају вредности ензима које штетни LDL претварају у добар НDL холестерол. Савет је да зато правимо честе паузе и да устајемо на сваких 30 минута.

Поремећаји функција јетре

Јетра је орган који производи, обрађује и разлаже холестерол. Једно од доста честих стања је неалкохолна масна јетра која настаје као последица складиштења вишка масноћа у телу.

Сматра се да стање погађа једну од четири одрасле особе. Тежи облик болести је неалкохолни стеатохепатитис, који узрокује отицање јетре и ожиљке, што доводи до цирозе јетре.

Конзумација алкохола

Јетра је орган који разлаже алкохол, једно истраживање показало је да су мушкарци који су ођедном конзумирали више од четири пића имали лошије вредности холестерола, исти проблем је уочен и код мушкараца који су повремено користили алкохол.

Стручњаци наглашавају да су максимално дозвољене дневне количине алкохолних пића за жене једно и два за мушкарце.

Трудноћа

Током трудноће организам мајке усмерава додатне количине холестерола на развој и раст фетуса. Код трудница због тога ниво холестерола може бити већи и за 50 одсто у другом и трећем триместру. Овај привремени пораст холестерола не ствара проблеме ни мајци нити беби.

Болести бубрега

Холестерол утиче на функционисање бубрега, истраживања показују да висок холестерол може штетно деловати на функцију бубрега и повећати ризик од болести.

Са друге стране, и проблеми са бубрезима могу повећати ниво холестерола. Истраживања показују да нефротски синдром, врста поремећаја бубрега, утиче на виши ниво LDL и укупног холестерола. Хронична болест бубрега снижава вредности доброг НDL холестерола.

Исхрана богата високим садржајем шећера

Засићене масти сматрају се главним узрочником кардиоваскуларних обољења, док се шећер истиче као кривац за оштећења јетре. Код исхране богате слаткишима јетра производи више холестерола и триглицерида. Исхрана са доста заступљених шећера узрокује више нивое LDL холестерола и триглицерида, а мање НDL холестерола.

Možete preterati sa vitaminima, pazite koju količinu konzumirate

Преузмите андроид апликацију.