Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Можете претерати са витаминима, пазите коју количину конзумирате

Стално слушамо да су витамини добра ствар, али у којој количини? Зависи, наравно, од особе до особе. Ако претерујете, може бити опасно по здравље.
Фото: Pixabay/stevepb

Док неки добијају довољно хранљивих састојака из разноврсне исхране, постоје они који имају озбиљан недостатак витамина и морају да користе суплементе.

Али стручњаци упозоравају да има негативних последица ако витамине узимамо без плана и програма.

Ако мислите да ћете можда морати да замените хранљиве материје витаминима, обавезно се прво консултујте са својим лекаром.

Шта треба да знате пре узимања витамина?

Најважније да се о свему прво разговара са лекаром. Мит је да витамини не могу да нашкоде. Наравно да могу ако се узимају у превеликим количинама, у комбинацији са неким лековима или са неким хроничним здравственим стањима. Зато будите опрезни.

Зашто узимање превише витамина може бити опасно?

Наше тело свакодневном исхраном добија витамине А, Ц, Д, Е и К. Осим тога, наше тело само производи витамине Д и К. Због тога додатне дозе код неких људи могу изазвати здравствене компликације.

Могуће је предозирање

Веровали или не, особа може предозирати витаминима.

Витамин Д

Када је у питању витамин Д, тровање витамином Д, познато и као хипервитаминоза Д, је ретко, али је озбиљно стање које је последица превелике концентрације овог витамина у организму. Узрок су обично додаци исхрани, а не сама исхрана или излагање сунцу. Ово се дешава зато што људско тело регулише количину витамина Д коју добија излагањем сунцу или храном.

Главна последица тровања витамином Д је накупљање калцијума у ​​крви, односно хиперкалцемија, што може изазвати мучнину и повраћање, слабост и учестало мокрење. Све ово може изазвати бол у костима и проблеме са бубрезима. Такође треба имати на уму да декларација препарата може садржати нетачне податке или пренаглашен ефекат.

Витамин А

Превише витамина А повезано је са мучнином, променама у оштрини вида, главобољама и проблемима са координацијом. Велике количине витамина А током трудноће такође могу изазвати физичке недостатке код фетуса или могу имати контраиндикације ако се узимају са одређеним лековима.

Витамин Ц

Витамин Ц је доступан у многим свакодневним намирницама. Иако се витамин Ц излучује из организма, превелике количине могу изазвати главобољу, повраћање и грчеве у стомаку.

Koja pića treba da pijete pred spavanje: Povoljno utiču na organizam

Преузмите андроид апликацију.