Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта су аутоматизовани видео снимци и како доносе зараду?

Колико се може зарадити на Јутјубу (YouTube), говоре примери успешних јутјубера који се хвале милионским приходима. Насупрот њима, који уникатним видео садржајем у којем су углавном у првом плану, приходују на броју прегледа садржаја, претплатника, спонзора и слично, последњих година велику популарност добили су аутоматизовани видео снимци, на којима могу да се заради и до 300.000 USD месечно.
Фото: Unsplash/Eyestetix studio

Аутоматизовани канали практично сами од себе зарађују, јер креатор остаје у сенци, невидљив публици. Јутјуб аутоматизација је начин зараде на Јутјубу без показивања лица и без снимања видеа камером. Уместо да особа снима видее и на тај начин зарађује од Јутјуба, цео процес видео продукције „аутсоурсује“ (outsource) на тим људи који ће то урадити.

Како то заправо у пракси функционише и колико се наплаћује за Блиц Бизнис објашњава Дејан Николић, двадестогодишњак који је напустио Србију и који на овај начин зарађује милионе.

– Рецимо запослимо scriptwriter-a, voice-over артиста, и видео едитора да „sklope“ Јутјуб видео, тако нешто може коштати укупно око 60 USD по видеу (једнократни трошак), док ми у позадини од тог видеа можемо зарадити од реклама, спонзора, промовисања производа, тзв. „афилиејт“ (affiliate) маркетинг, итд. Видео клипове које објавимо данас могу остати на Јутјубу наредних 10-20 година и потенцијално бити извор пасивног прихода – објашњава Дејан, познатији као Дејв Ник.

Како и колико се зарађује?

Према Дејановим речима, зарада на Јутјубу се може остварити на више начина, а да притом особа не мора да буде виђена пред корисницима.

– Зарада на Јутјубу може се остварити путем реклама које се показују од стране самог Јутјуба на нашим видеима (ad revenue). Затим спонзорства, продаја дигиталних и физичких производа и услуга, путем афилиејт маркетинга, CPA маркетинга, донација, промовисања свог web shop-а, као и томе слично – каже Дејан.

Када је у питању сума која може да се заради за месец дана, Дејан каже да постоје аутоматизовани канали као што је Bright Side где се, према SocialBlade-у, зарађује и до 300.000 USD месечно само од реклама. Истиче да особа која стоји иза тог аутоматизованог канала води још шест сличног типа.

– Мени је лично требало пет месеци да од апсолутне нуле дођем до „пристојне зараде“, али тада нисам имао искуства, никога да ми покаже шта да радим, и био сам без новца за улагање – наводи Дејан.

Ко може овим да се бави?

Николић који је на овај начин развио озбиљан бизнис и осигурао главни извор прихода каже да је Јутјуб аутоматизација као и сваки бизнис модел, доступна свима докле год су спремни да уложе енормни труд, одвоје много времена, и буду спремни да инвестирају, како у бизнис, тако и себе.

– Из мог личног примера радим јако, јако пуно. Не постоји тренутак када не размишљам о послу, пропуштам доста неких ствари које су нормалне код младих, едукујем се свакодневно, и трудим се да сваки дан напредујем, како лично тако и пословно – каже он.

Наш саговорник истиче да као и свему, конкуренција увек постоји, и то некада одврати људе од идеје да покрену свој бизнис на Јутјубу. Ипак указује да према последњој статистици, тренутно постоји око милион канала који мало озбиљније праве садржај на Јутјубу, док је Јутјуб платформа коју користи преко две милијарде људи.

Тако да, без обзира на све, увек ће бити довољно места за нове креаторе садржаја у случају да се добро уклапају у потражњу самог тржишта (гледалаца), каже он.

Идеја се родила због добре зараде

О Дејановом успеху на Јутјубу писао је Њујорк Тајмс, а младић каже да је идеју за овај начин зараде дошао јер је знао да су у питању високе цифре, и није волео да се снима.

– Одувек сам знао да се на Јутјубу добро зарађује, али с обзиром на то да сам био јако стидљиво дете, и нисам говорио енглески, покренуо сам канал на коме нисам снимао самог себе, тзв. аутоматизовани канал. Последњи новац сам уложио у тај Јутјуб канал који се након пет месеци показао јако успешним – каже Дејан.

Овај двадесетогодишњак каже да је наставио сам да улаже, скупио храбрости да покрене канал на коме ћу он бити испред камере. Подигао свој лични бренд на енглеском, направио свој дигитални производ у виду едукативног курса, и наставио да скалира своје пословање.

Предности и мане

Као и у свакој бранши, постоје одређени људи и фирме који свој мањак морала и животних принципа изражавају у виду преваре, како дигитално, тако и физички. Препознати их није увек лако, и то се многима деси тек када буду преварени. Међутим, Николић је мишљења да у овом послу свако, водећи се рационалним размишљањем, може лако закључити ко су ти људи, и са каквом намером поступају.

Као још једну од мана овог посла он види у томе што је некада потребно доста времена да вас Јутјубов алгоритам примети и крене да промовише ваш садржај.

– Међутим када се канал једном „пробије“, тешко га је зауставити. С обзиром на то да за овако нешто није потребна канцеларија, студио или камера, посао се мозе обављати из било ког дела света и сами можете одредити своје радно време – истиче Дејан добру страну овог начина пословања.

Како каже и сам је због тога имао прилику да обиђе велики део света пре свог двадесетог рођендана.

Ризик постоји али…

Као и у сваком послу, и овом начину пословања, колико год изгледао лако, постоји доза ризика о којој други на интернету мало причају. Оно на шта Дејв Ник указује јесте да зависи да ли ће особа бити спремна да не одустане пре него што види резултате, као и да ли је особа спремна да посвети време, енергију и потезе који су потребни за успешно вођење пословања.

– Људи обично раде на нечему док не достигну одређени циљ, или све док имају вољу и жељу да раде. Ја моје крајње циљеве још нисам достигао, а воља и жеља за радом су увек присутни. Од малена сам научио да радим, тако да ми ништа, ма колико напорно било, не пада тешко – каже Дејв Ник.

Како смо сазнали од њега колика ће зарада бити зависи управо од тога колико је неко спреман да уложи врема и труда.

– Познајем људе који зарађују и само неколико хиљада долара месечно, а с друге стране имамо доста њих који су успели да дођу и до солидних шест цифара на месечном нивоу – закључује саговорник.

Kada ulazite u nečiji dom, nikako ne radite ovu stvar

Преузмите андроид апликацију.