Почетна > Бизнис
Бизнис

Шта се више исплати: плаћати рату за стан или кирију

Последњих месеци сведоци смо учесталих повећања камата на кредите, а у исто време и цена квадрата станова на продају као и кирија оних за изнајмљивање.
Фото: Unsplash/jannerboy62

Рата на стамбене кредите за кратко време „скочила“ је и за 100 евра, док су у исто време цене станова на продају не престају да расту, а кирије на изнајмљене су веће и до 50 одсто.

Оваква ситуација грађане који немају решено стамбено питање ставља у дилему да ли да купе свој стан на кредит и отплаћују га неколико година или да плаћају ренту на изнајмљени.

Многа дешавања у последње две године потпуно су пореметила тржиште некретнина, које грађанину са просечним примањима и без крова над главом не оставља много избора.

Време повољних кредита је прошло, тврде стручњаци, а нема назнака да ће се и цене некретнина вратити на старо, као ни да ће каматне стопе стати.

Чињеница је да за грађанина са просечним примањима ни једна од понуђене две опције није најсрећнија са тренутне тачке гледишта. Ипак, када се све стави на папир и погледа на дуги рок, рачуница многима може помоћи у одлуци.

На банкарском тржишту у Србији тренутно су у понуди искључиво стамбени еврокредити са променљивим каматним стопама. Фиксна каматна стопа се тренутно креће око 6 одсто.

Референтна каматна стопа се обрачунава додавањем вредности еурибора на фиксну каматну маржу (3М, и 6М). Према подацима доступним на интернету, вредност 3М еурибора тренутно је 2,170 одсто, а еурибора 6М 2,761 одсто. Уколико према овим подацима направимо рачуницу долазимо до тога да се номиналне камате на кредите крећу од 5,67 одсто у случају 3М еурибора и 6,26 код 6М еурибора.

На ову бројку се такође додају и трошкови банке, те финална каматна стопа буде нешто виша. Узмимо да је тренутно просечна ефективна каматна стопа на нове кредите око 6 одсто, иако све зависи од услова који се клијенту нуде и на које он пристане.

Прегледом актуелне понуде некретнина, стан око 50 квадрата креће се око 130.000 евра односно 2.680 евра по квадрату на локацијама ближем центру, на Новом Београду и Булевар Краља Александра. Имајући у виду да банке траже учешће од око 20 одсто (26.000 евра у овом случају), и да је рок отплате округло 30 година, вас месечно изађе 623 евра.

Месечна кирија на изнајмљене станове у последњих неколико месеци, тачније од доласка избеглица из Русије и Украјине, нарочито је поскупела у Београду, где је повећање ишло од 30, 50 па и 70 одсто.

Према актуелној понуди, у Београду се тренутно могу пронаћи станови који коштају мање од 300 евра, али само у околним општинама као што су Гроцка, Земун Поље, Винча, Миријево. Када је у питању величина стана, за ову цифру су у понуди углавном мали станови и гарсоњере који не прелазе 35 квадрата. До пре неколико месеци за тај износ и те квадратуре некретнине могао се наћи стан у строгом центру престонице.

Објекат од око 50 квадрата у центру града тренутно се може наћи по цени од 750 евра, и то је најнижа цена када је централна локација у питању.

На основу свих ових чињеница јасно је да ни у једном од ова два избора нема превеликог олакшања приликом издвајања за месечну рату, али је свакако исплативије подићи стамбени кредит, првенствено што, поред уштеде од око стотинак евра, плаћате некретнину која је ваша. Треба имати у виду да је ово ипак само актуелна понуда и ситуација на оба тржишта, и кредита и некретнина, далеко је комплекснија чему и сведоче сигнали са свих страна.

 

Преузмите андроид апликацију.