Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се догоди у организму када престанемо да једемо црвено месо?

Без обзира да ли желите да сачувате животиње и животну средину или да прилагодите своју исхрану, елиминисање црвеног меса из ваше свакодневне исхране може донети бројне промене.
Фото: Pixabay/Zichrini

Месо је добар извор протеина, витамина и минерала у вашој исхрани.

Ипак, препоручује се да не једете превише црвеног, прерађеног или масног меса.

Можда ћете изгубити неколико килограма

Црвено месо је високо калорично, па ако га избаците из исхране, можете изгубити неколико килограма. Црвено месо је добар извор протеина, али садржи много више калорија од других извора протеина као што су пасуљ или тофу. Већина порција меса је више од стварних потреба за протеинима.

Мање надимања

Тело вари црвено месо спорије од друге намирнице, због чега након вечере од црвеног меса можете осетити затвор, бол у стомаку и појачано гасове. Иако можете доживети пробавне сметње одмах након што искључите црвено месо, то је углавном резултат једења здравије хране богате влакнима. Дугорочно, додаћете здраве бактерије у црева, што би могло да смањи упалу у целом телу и учини да се осећате мање надувено.

Ваш ниво холестерола може пасти

Ако избаците црвено месо, смањићете количину засићених масти која је повезана са вишим нивоом холестерола. Америчко удружење за срце препоручује да не добијате више од пет до шест процената дневних калорија из засићених масти. Ова равнотежа смањује ризик од високог холестерола, што може довести до накупљања плака на зидовима артерија, што даље доводи до болести коронарних артерија, срчаног удара, можданог удара и болести периферних артерија.

Можете смањити ризик од одређених врста рака

Одсецањем меса можете смањити ризик од рака дебелог црева. Светска здравствена организација (СЗО) је 2015. године класификовала црвено месо као могући канцероген, што значи да може изазвати рак. Такође, кување црвеног меса на високим температурама стимулише производњу неколико једињења која могу изазвати рак црева код људи са генетском предиспозицијом. Прерађено црвено месо, као што су виршле и кобасице, такође садржи нитрите, природне и као додатне конзервансе. Сматра се да нитрати доприносе настанку рака.

Можете смањити ризик од озбиљних болести

Ако престанете да једете црвено месо, то би могло да смањи ризик од многих болести. Црвено месо може да садржи велике количине засићених масти, што је повезано са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести, гојазности и дијабетеса.

Можда ћете имати више енергије

За добру енергију потребно нам је здраво срце, здрав систем за варење и здрав дух и тело. Замена црвеног меса здравијом храном, као што су пасуљ, биљне масти, интегралне житарице, воће и поврће, може резултирати вишим нивоима енергије. Ви ћете помоћи животној средини Узгајање животиња за храну захтева огромне количине земље, хране, енергије и воде. Чак 51 посто или више глобалних емисија гасова са ефектом стаклене баште узроковано је узгојем животиња.

Želite da ostavite kafu? Ovaj napitak je sjajna i zdravija alternativa za kofeinske zavisnike

Преузмите андроид апликацију.