Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се догоди у нашем телу када нам зафали неки витамин?

Организму је за нормално функционисање потребно 13 врста витамина, а сваки од њих игра важну улогу у јачању нашег имунитета.
Фото: Pixabay/Ri_Ya

Често се поставља питање како идентификовати недостатак витамина и заменити недостајуће витамине. Витамини се могу поделити на растворљиве у води и растворљиве у мастима. Витамини Б групе и витамин Ц су лако растворљиви у води и излучују се из нашег организма урином. Веома је важно да их редовно узимамо јер наше тело нема способност да их складишти. Витамини растворљиви у мастима (А, Д, Е, К) се акумулирају у телу и чувају од неколико дана до неколико месеци.

Одређени фактори доводе до недостатка витамина који су телу потребни за нормално функционисање. Неправилна исхрана, исхрана, недовољна физичка активност, пушење, алкохол, одређени лекови, али и трудноћа и дојење утичу на губитак витамина. Правилном исхраном и додацима исхрани можемо повећати унос одређених витамина у организам.

Витамин А

Недостатак витамина А може се препознати по дегенеративним променама на оку, псоријази, акнама, репродуктивним поремећајима, улцерозном колитису, цирози јетре, губитку апетита, ослабљеном имуном систему, вагиналним и респираторним инфекцијама и дигестивним поремећајима.

Витамин Б

Умор, недостатак концентрације, анемија и поремећај имуног система показатељи су недостатка комплекса витамина Б. Нешто сложенији показатељи су деменција, параноја, депресија и промене у понашању, осип и пукотине на кожи око усана, склоност инфекцијама.

Витамин Ц

Ако нашем организму недостаје витамин Ц, то можемо препознати по умору, променама на кожи, крвавим десни, анемији, смањеној отпорности на инфекције, спором зарастању рана и прелома, алергијама, артериосклерози, артритису, ћелавости, високом холестеролу, боловима у костима, хипогликемија и стрес.

Витамин Д

Витамин за сунце, како га често називају, витамин Д у зимском периоду је готово немогуће за организам да произведе. Недостатак овог витамина карактерише бол у костима, слабост и бол и грчеви у мишићима, прекомерно знојење, висок крвни притисак, слаба концентрација и главобоља.

Витамин Е

За недостатак витамина Е карактеристичне су хроничне болести јетре, недостатак координације покрета, парализа мишића одговорних за покрете очију, поремећај моторичког говора, блага анемија, катаракта, хиперпигментација и спорији раст код деце.

Витамин К

Типични знаци недостатка витамина К су смањење густине костију, обилно менструално крварење, крварење из носа и десни, поткожно крварење, крв у дигестивном тракту и урину и лако стварање модрица.

Koja aktivnost sagoreva najviše kalorija – Plivanje, trčanje ili vožnja bicikla?

Преузмите андроид апликацију.