Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Која активност сагорева највише калорија – Пливање, трчање или вожња бицикла?

Кад је у питању избор најефикасније аеробне вежбе за сагоревање калорија за само 30 минута, издвајају се три вежбе – трчање, вожња бицикла и пливање.
Фото: Pexels/Tirachard Kumtamon

Свака од ових активности има јединствене предности, а коначни победник зависи од низа фактора, укључујући индивидуалне преференције, нивое кондиције и циљеве.

Трчање

Трчање је класична и једноставна кардиоваскуларна вежба која не захтева посебну опрему. Током трчања ангажујете више мишићних група, укључујући ноге, језгро и горњи део тела, што га чини одличним тренингом за цело тело. Природа трчања високог интензитета доводи до већег сагоревања калорија у минути у поређењу са вежбама ниског интензитета.

У просеку, током получасовног трчања умереним темпом можете да сагорите од 240 до 355 калорија, у зависности од фактора као што су телесна тежина и брзина трчања.

Поред тога, трчање повећава број откуцаја срца и убрзава метаболизам, што доводи до трајног сагоревања калорија чак и по завршетку тренинга.

Бициклизам

Вожња бицикла је пријатна вежба, пре свега за зглобове. Углавном циља на мишиће доњег дела тела, укључујући квадрицепсе, тетиве и глутеусе. Иако током вожње бицикла нећете сагорети толико калорија у минути као кад трчите, она је одличан кардиоваскуларни тренинг.

Током 30-минутне вожње бицикла умереним темпом можете да сагорите од 210 до 315 калорија, у зависности од фактора као што су отпор и брзина. Вожња бицикла је доступна људима свих нивоа кондиције и може се лако модификовати тако да одговара индивидуалним потребама.

Пливање

Пливање је вежба за цело тело и омогућава сагоревање калорија без икаквог утицаја на зглобове. Стални напор, потребан за кретање кроз воду, повећава укупну потрошњу енергије током сесије пливања.

Током 30-минутног пливања умереним темпом можете да сагорите од 180 до 266 калорија, у зависности од фактора као што су ваш избор стила пливања и интензитета.

Пливање је посебно корисно за људе са проблемима са зглобовима, јер пружа сигуран и ефикасан начин за вежбање целог тела.

Сваки кардио тренинг има своје предности. Трчање сагорева више калорија у минути због укључивања више мишићних група. С друге стране, бициклизам је вежба која је доступна ширем кругу људи и оцењен је као одличан кардиоваскуларни тренинг. Коначно, пливање је тренинг за цело тело и погодује очувању здравља зглобова.

Smanjite stres! Vežba za povezivanje sa sadašnjim trenutkom

Преузмите андроид апликацију.