Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se dogodi kada sipate par kapi maslinovog ulja u kafu?

Kafa je jedan od omiljenih toplih napitaka mnogima i postoje stotine načina da se pije – sa ili bez šećera, sa ili bez mleka, sa šlagom, karamelom, cimetom i mnogim drugim dodacima.
Foto: Pixabay/pixel2013

Nedavno je najveći svetski lanac kafića Starbucks počeo da prodaje kafu sa maslinovim uljem u Italiji, a ovaj dodatak kafi brzo je stekao popularnost u drugim zemljama jer sadrži brojne zdravstvene prednosti.

Kada je u pitanju interakcija maslinovog ulja sa kafom, maslinovo ulje oblaže sluzokožu želuca, što može usporiti apsorpciju kofeina iz kafe.

Ovo može pomoći da se izbegne takozvani „slom“ koji često sledi nakon brzog buđenja. Ova sposobnost oblaganja stomaka takođe može pomoći da se neutrališe deo kiselosti kafe.

Maslinovo ulje je samo po sebi superhrana sa impresivnim prednostima. Ima puno mononezasićenih i polinezasićenih masti koje su zdrave za srce, koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola dok povećavaju dobar holesterol, što može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Takođe je utvrđeno da maslinovo ulje snižava krvni pritisak. Masti, uključujući maslinovo ulje, usporavaju varenje, pomažu nam da se duže osećamo sitim i pružaju trajnu energiju.

To znači da masti takođe smanjuju reakciju šećera u krvi, pomažući nam da izbegnemo velike skokove šećera u krvi nakon jela. Iako je ovo odlična vest za one sa dijabetesom ili drugim metaboličkim stanjima, takođe će pomoći drugima da izbegnu iznenadni pad energije koji se ponekad može desiti nakon jela.

Ako želite da isprobate ovu kombinaciju, važno je da koristite ekstra devičansko maslinovo ulje visokog kvaliteta. Naime, takvo ulje se manje prerađuje i zadržava više hranljivih materija.

Takođe će imati prefinjeniji ukus, dajući kafi orašastu slatkoću.

Doručak je najvažniji obrok! A evo kako treba da izgleda zdrav doručak

Preuzmite android aplikaciju.