Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se događa u vašem telu kada jedete pirinač?

Pirinač je siguran izbor kada je u pitanju prilog glavnom jelu. Odlično se slaže sa gotovo svim, a u zavisnosti od vrste obiluje raznim hranljivim materijama.
Foto: Pixabay/ImageParty

Konzumiranje pirinča može imati različite efekte na zdravlje.

Može izazvati upalu

Ako volite pirinač, morate paziti koju vrstu kuvate. Beli pirinač je umereno obrađena verzija smeđeg pirinča. Ovaj proces dovodi do toga da se beli pirinač smatra jednostavnim ugljenim hidratom. Ovaj oblik ugljenih hidrata se brzo razgrađuje i telo ga odmah koristi za energiju. Ako primetite da ste naduti ili imate neku upalu, moguće je da jedete previše rafinisanih ugljenih hidrata. To je zato što rafinisani ugljeni hidrati stvaraju zapaljensko stanje u telu i uzrokuju da telo skladišti više vode nego inače.

Brzo zadovoljava glad

Nije iznenađenje što se pirinač odlično slaže sa mnogim jelima. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj nutritivnoj strukturi, ova žitarica može brzo učiniti da se osećate siti. Pirinač je bogat vlaknima, što vam može pomoći da se duže osećate siti i zadovoljni. Smeđi pirinač sadrži više vlakana od belog pirinča, a kada ga konzumirate, vaše telo koristi vlakna da bi vaš sistem za varenje nesmetano funkcionisao.

Može izazvati nagli porast šećera u krvi

Ako treba da pratite nivo glukoze u krvi, pravilan raspored porcija je od vitalnog značaja. Ubrzo nakon što pojedete porciju pirinča, vaš šećer u krvi će porasti, ali vrsta pirinča zavisi od toga koliko raste i koliko brzo. Šećer u krvi će vam porasti jer je pirinač izvor ugljenih hidrata i svi ugljeni hidrati se na kraju razlažu na šećere. Generalno, beli pirinač kratkog zrna najviše i najbrže podiže šećer u krvi, a to uključuje suši pirinač, jasmin pirinač, lepljivi pirina. Međutim, pirinač dugog zrna – čak i ako je beli – bolji je za održavanje stabilnijeg šećera u krvi. Pirinač sadrži dve različite vrste ugljenih hidrata: amilozu i amilopektin. Pirinač dugog zrna sadrži više amiloze, koja je bolja u zadržavanju strukture od amilopektina. To znači da je svako zrno pirinča netaknuto i traje duže za žvakanje i varenje, usporavajući ceo proces varenja. Smeđi pirinač dugog zrna je najbolja opcija kada je u pitanju jedenje pirinča bez povećanja šećera u krvi, jer dodatna vlakna još više pomažu u usporavanju varenja.

Može izazvati zatvor

Ako zaista jedete pirinač, mogli biste se suočiti sa neočekivanom posledicom koju nikada ne biste povezali sa tim. Beli pirinač uklanja ljusku, mekinje i klice žitarica, smanjujući sadržaj vlakana i hranljivih materija. Vlakna pomažu crevima da pravilno rade, tako da jedenje velikih količina žitarica sa malo vlakana, kao što je beli pirinač, može dovesti do zatvora.

Može izazvati povećanje telesne težine

Kada jedete prerađene žitarice, obratite pažnju na količinu, kako se ne biste neželjeno ugojili. Beli pirinač je toliko obrađen da nema mekinje i klice. Ova dva elementa koja su uklonjena uključuju mnoge važne vitamine i hranljive materije, posebno vitamine E i B i vlakna. Kada se konzumira beli pirinač, telo ga brže prerađuje, što dovodi do kraćeg osećaja sitosti i potrebe da se češće jede. To na kraju dovodi do prejedanja i debljanja. Međutim, da se to ne bi dogodilo, vodite računa o veličini porcija i uživajte u omiljenoj hrani bez griže savesti.

Šta je bolje: beli pirinač ili smeđi pirinač?

Preuzmite android aplikaciju.