Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se dešava u telu ako jedete voće pre obroka?

Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura, lagana i osvežavajuća hrana je naš prvi izbor. Tada jedemo više voća i sezonskog voća i povrća i osećamo se bolje, energičnije i zdravije.
Foto: Pixabay/diapicard

Svi znamo da je voće važan deo ishrane. Odličan je izvor vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana, koji su sa nutritivne tačke gledišta neophodni za normalno funkcionisanje organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Međutim, postoji debata o tome kada i kako treba da konzumiramo voće da bismo dobili najviše koristi. Vodiči o zdravoj ishrani obiluju savetima da voće treba jesti samo na prazan stomak kako bismo dobili što više hranljivih materija i pokrenuli naš sistem za varenje.

Takođe, jedenje voća posle obroka izaziva fermentaciju, a voće posle obroka je izuzetno teško svarljivo. Kada treba da jedemo voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to nije tačno. Sistem za varenje je dizajniran da apsorbuje što više hranljivih materija iz hrane i uvek je spreman za rad.

Doba dana ne može uticati na ishranu određene namirnice. Međutim, trebalo bi da obratimo više pažnje na to kako se hranimo.

Ako hranu pojedemo prebrzo, naš organizam će imati problema sa varenjem pojelog, bez obzira da li je u pitanju kajsija ili komad pice.

Američko udruženje za srce napominje da voće treba jesti četiri puta dnevno u malim količinama. Iako ne postoji utvrđen raspored kada treba da jedemo voće, trebalo bi da jedemo četiri porcije dnevno.

Dobra vest je da ovo uključuje voćne deserte koje obožavamo tokom letnjih meseci, prema Američkom udruženju za srce.

„Jedi dugu“ Za one koji žele da smršaju, najbolje bi bilo da konzumiraju voće pre svakog obroka. Vlakna koja se nalaze u voću deluju kao posebna vrsta ugljenih hidrata iz kojih ne upijamo kalorije, već nas održavaju sitima. Drugim rečima, voće će nas zasititi, pa ćemo jesti manje nezdrave hrane. Malina, kupina, marakuja i šipak najbolje će vam pomoći da smršate, kažu nutricionisti.

Verovatno ste bar jednom videli izraz „pojedi dugu” na društvenim mrežama.

Ovaj Instagram savet hvale mnogi stručnjaci jer su hranljiva jedinjenja koja voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu.

Ako osećate da vaše telo teško razgrađuje voće, najbolje bi bilo da ga prokuvate kako biste ‘omekšali’ vlakna u njemu i kako bi vam varenje bolje funkcionisalo.

Sezonsko letnje voće, poput lubenice, najbolja je opcija za hidrataciju i istovremeno snabdevanje organizma vitaminima i mineralima.

Zanimljivo je da jedna šolja lubenice sadrži jednu i po šolju vode. Jedite lubenicu tokom letnjih meseci jer su prednosti svakodnevnog unosa tečnosti beskrajne.

Skoro svakog dana jedete sladoled? Ne samo da goji i šteti zubima, ima mnogo više posledica

Preuzmite android aplikaciju.