Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Шта се дешава са законом о забрани пушења у затвореном простору? Мијић објашњава каква је ситуација у новосадском угоститељству и како би ова промена утицала на рад ресторана и кафића

Предлог Закона о забрани пушења у затвореном простору, у кафићима, ресторанима и осталим угоститељским објектима, као и на стадионима и аутобуским стајалиштима, најавила је министарка здравља Даница Грујичић пре годину дана. Прогнозирало се да ће овај закон бити донесен до 2024. године, међутим, то се још увек није десило.
Фото: elements.envato.com
На тему овог закона, говорио је Миленко Мијић, председник Удружења угоститеља Новог Сада.

-Ми као угоститељи још увек очекујемо неку врсту расправе и дијалога, како бисмо сели сви заједно и утанчили све у вези са овим законом и променама које он доноси. Нама је у циљу да спроведемо оно што је најбоље и за здравље људи, и за угоститеље као и за државу. Међутим, осим медијских наслова и пар изјава министарке Грујичић, нисмо добили никакав званични документ нити обавештење. Свакако да бисмо волели да обавимо неку врсту разговора и желели бисмо да учествујемо у одлуци и спровођењу закона, јер ипак се то тиче и нас који од угоститељства живимо – истакао је Мијић.

Он такође истиче да су наводи о драконским казнама за прекршај овог закона узбуркали јавност и поделили је на два табора. Једни, који су непушачи, оберучке су подржали ову идеју, али су је пушачи дочекали са негодовањем и тражењем својих права, као особе које конзумирају дуван.

“Здравље људи је на првом месту”

-Као непушач, увек сам за здравље људи, али ипак је неко анкетирао људе и вршио анализирање у вези са пушењем као нечим што нарушава здравље. Није неоснована ова одлука о забрани пушења у затвореном, с обзиром да Министарство здравља годинама спроводи акције и едукације људи у вези са штетним последицама дуванског дима. Ипак, иако је неко образован одлучио да ће тиме вероватно смањити стопу обољевања, појаве рака плућа и слично, ипак је важно да и наша бранша остане заштићена – прича Миленко за наш портал.

На питање да ли сматра да ће се, уколико се овај закон усвоји, негативно утицати на рад угоститељских објеката у Новом Саду, Мијић је рекао да зависи под каквим условима ће се он спроводити.

– Верујем да ће морати да се омогуће такозвани “боксови” за пушаче, такође и ако угоститељи буду имали опцију да посебан део објекта обезбеде за пушаче, верујем да тада промене неће утицати на рад локала. На срећу угоститеља, Србија је земља која воли кафане и ресторане, па стога наш саговорник верује да се неће умањити број посетилаца, а уколико се то и деси, биће неки занемарљив проценат – рекао је он.

Подсетимо да је Грујичић још у марту претходне године истакла да уколико се усвоји нови предлог закона о потпуној забрани пушења у затвореном простору, и електронске цигарете биће забрањене у свим затвореним јавним просторима, фирмама и угоститељским објектима. Такође је навела и да је за доношење таквог закона потребна подршка целе Владе као и да казнена политика буде добро дефинисана и спровођена.

Скоро 32 одсто становника пуши, што сврстава Србију у европски врх по броју пушача. Највећи број пушача је у старосној доби од 45 до 54 године (41,3 одсто), наводи се у подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батута“, а на нама је да видимо да ли ће се и када ово одомаћити код нас, по узору на неке државе у Европи и на западу у којима је ово већ заживело у пракси.

Prohodni svi putevi na Fruškoj gori! Dežurne ekipe uklonile stabla sa kolovoza, vozačima se savetuje dodatan oprez (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.