Ako počnete da svakodnevno konzumirate jaja, primetićete mnoge pozitivne promene u svom telu. Jaja vam mogu pomoći ako pokušavate da smršate.
Istraživanja su pokazala da daju osećaj sitosti, što dovodi do smanjenja unosa kalorija tokom ostatka dana. Jedno jaje sadrži oko šest grama proteina.
Žumance su, posebno, izvor važnih hranljivih materija kao što su vitamin B12, vitamin D i holin, koji su važni za pretvaranje hrane u energiju.
Jaja su bogata aminokiselinama kao što je metionin, koji jača kosu i nokte.
Sadrže i holin koji je „zadužen” za dobro pamćenje, dobro raspoloženje, kontrolu mišića i opšte funkcionisanje nervnog sistema.
Žumance sadrži dva kartenoida – lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju.
Istraživanja su otkrila da čak mogu pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih očnih bolesti povezanih sa starenjem.
Mnogi povezuju konzumaciju jaja sa povećanim holesterolom. Jedno jaje sadrži oko 207 miligrama holesterola, što je 69 odsto preporučene dnevne količine.
Međutim, unos holesterola iz hrane nije direktno povezan sa povećanjem nivoa holesterola u krvi.
Istraživanja čak sugerišu da konzumiranje do dva jaja dnevno zapravo poboljšava zdravlje srca.
Mladi luk je već na pijacama! Jedite ga što više ove sezone!
Preuzmite android aplikaciju.