Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава ако дуго оставите мокру одећу у машини за прање веша?

Вероватно сте били у ситуацији да увече ставите прљав веш у веш машину, а онда заборавите на то и ујутру вас дочека пун бубањ мокре одеће.
Фото: Pixabay/stevepbv

Стручњаци су сада објаснили шта се у том случају дешава са одећом, али и како то утиче на веш машину. Једна од првих ствари које ћете приметити када оставите мокру одећу у машини за прање веша предуго је пљеснив, киселкаст мирис.

То је зато што топло, влажно окружење унутар машине за прање веша пружа савршено место за размножавање бактерија и буђи на тканини. Нажалост, тај мирис неће нестати када се одећа осуши. Ако вам се то догоди треба да се веш поново опере додавањем шоље сирћета или дезинфекционог средства за веш како би се уклонио непријатан мирис.

Помиришите своју одећу након другог прања да бисте били сигурни да је мирис нестао. Ако не, можда ћете морати да оперете одећу трећи пут.

Међутим, није само мирис проблематичан. Такође може оштетити влакна одеће.

Влага може ослабити тканину или чак изазвати рупе. Чак и ако то не приметите одмах, можда ћете приметити да вам се одећа троши и цепа брже него иначе. Такође, одећа се може јако растегнути или изгубити првобитни облик, а то нећете моћи да исправите ни пеглањем. То ће се вероватније догодити ако је ваша одећа мокра дуже од 24 сата. Штавише, ако оставите одећу мокру у машини за прање веша предуго, боје могу избледети. Детерџент и омекшивач такође могу оставити мрље и наслаге на одећи, што може изазвати промену боје или мрље које се касније не могу исправити.

Шта је са машином за прање веша?

Ако оставите мокру одећу у машини за прање веша предуго, буђ може да расте у вашој машини. Временом, влага из мокре одеће може да изазове стварање буђи у унутрашњости машине, што доводи до непријатних мириса и могућег оштећења компоненти машине. Тежина тканине такође може оптеретити мотор машине, што може скратити њен животни век. Осим тога, ако предуго заборавите одећу у веш машини, она може привући разне инсекте. Влажна, топла средина коју ствара мокра одећа је идеално легло за ове нежељене посетиоце, који могу изазвати даље проблеме и оштетити ваш дом. Једном када се овај проблем појави у машини за прање веша, може бити прилично тешко и скупо да га се решите.

Najčešće greške koje pravite kada perete veš u mašini za pranje veša

Преузмите андроид апликацију.