Почетна > Бизнис
Бизнис

Шта радити кад сви запослени славе исту славу?

Православни верници данас славе најчешћу славу у Србији – Светог Николу. Ипак, без обзира на то да ли је реч о Никољдану или било којој другој слави која се обележава у Србији, могуће је да се догоди да баш тог дана сви запослени са платног списка једне фирме буду управо они који имају право на слободан дан, јер обележавају тог свеца.
Фото: Unsplash/virginiasimi

Шта треба урадити у таквој, истина, незгодној ситуацији, најтеже је питање за послодавца. Јер, Закон о раду ту је изричит – запослени има право на плаћени дан када слави славу, а све остало је ствар договора на релацији послодавац – радник.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката потврђују да је мало вероватно, али не и немогуће да се догоди да мала фирма са неколико запослених буде у таквој неповољној ситуацији.

Ранка Савић, председница асоцијације, истиче да послодавац не може да спречи запослене да користе слободан дан на дан славе.

„Радник има апсолутно право да има слободан дан када му је пада слава, али ако баш и сви остали из колектива славе исту славу истог дана, онда о раду треба да се договоре. Не само са колегама, него и са послодавцем. Рецимо, пошто су жене те које више спремају славу, могу оне да буду ослобођене рада на дан славе“ сматра председница Асоцијације слободних и независних синдиката.

Bugarski parlament usvojio odluku o ukidanju poreza na ruski gas

Преузмите андроид апликацију.