Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта раде протеини у људском организму?

За све оне који желе да изгубе тежину или који желе да изграде своје тело, протеини требају бити најдоминантнија група храњивих материја на њиховим тањирима.
Фото: Pixabay/ zuzyusa

То није погрешно јер дневни унос протеина игра кључну улогу у укупном здрављу и несметаном функционирању тела.

Међутим, постоје нека питања везана за протеине која до сада нису одговорена.

Протеини људском организму дају енергију и помажу му да одржи мишиће.

Међутим, као и свака друга ствар, неопходно је конзумирати адекватну количину протеина како бисте губили на тежини.

Дневне потребе протеина

Наше тело не складишти протеине као што чува масноће и угљенохидрате те је из овог разлога важно свакодневно их конзумирати у одговарајућој количини. Протеин је потребан за одржавање мишића, коже и других органа. Такође је потребно поправити и изградити ћелије. Према саветима стручњака, одрасли морају дневно конзумирати око 0,8 грама протеина по килограму телесне тежине.

Вежбање и унос протеина

Што више вежбате, више протеина вам је потребно. Ако редовно вјежбате, важно је да одржавате оптималан ниво уноса протеина. Потребно је свакодневно конзумирати 1,4 до два грама протеина по килограму телесне тежине. Стручњаци саветују да морате конзумирати протеине непосредно пре или након тренинга како бисте побољшали време опоравка мишића.

Не претерујте

Само зато што је важно за здравље да уносите протеине то не значи да их можете имати вишка. Запамтите да је умереност кључ успеха. Конзумирање исхране с високим садржајем протеина може довести до болести бубрега и повећати излучивање калцијума, што доводи до смањења густине костију. Укључите правилан омер угљенохидрата, масти и протеина у вашу исхрану да бисте остали здрави.

Добри извори протеина

Неке намирнице с високим садржајем протеина такође садрже и висок ниво засићених масти. Конзумирање вишка засићених масноћа може подићи ниво холестерола и повећати ризик од срчаних болести и можданог удара. Једите пилећа прса да бисте избјегли вишак засићених масноћа. Вегетаријанска храна као што су пасуљ и орашасти плодови су још једна здрава опција за одржавање нивоа оптималног нивоа протеина.

Osteoporoza i ishrana: Šta se preporučuje, a šta ne!

Преузмите андроид апликацију.