Početna > Život i stil
Život i stil

Šta napraviti od jaja koja ostanu posle Uskrsa, a da nije mimoza salata?

Evo nekoliko predloga kako da iskoristite preostala farbana jaja.
Foto: Pixabay/WOKANDAPIX

Teško je zamisliti uskršnju prazničnu trpezu bez kuvanih jaja. Ako vam je dosadilo da ih nakon praznika „pretvorite“ u mimoza salatu onda imamo rešenje za vas.

U kuhinjama Italije, Filipina i Poljske pronašli smo ideje kako da se tvrdo kuvana jaja koriste na nov i zanimljiv način.

Od kuvanih jaja napravite slanu tortu

Torta Paskualina je italijanska slana torta napravljena od blitve, rikote i kuvanih jaja. Veruje se da je prva ovakva torta napravljena u Liguriji na severu Italije u 14. veku kada je kuvana sa veoma skromnim sastojcima. S obzirom na to da običan narod u to vreme nije imao pristup velikim količinama mesa ili pšenice od dostupnih sastojaka smislili su alternativu za punjenje.

Ispohujte tvrdo kuvana jaja

Kvek-kvek je veoma popularna filipinska ulična hrana. Ovo su tvrdo kuvana prepelica jaja u laganom testu, pržena u dubokom ulju i servirana sa slatko-kiselim sosom.

Supa od kuvanih jaja

Posle večeri u kojoj se popilo nekoliko previše pića, Poljaci posežu za supom nakon burne noći. Reč je o gustoj supi od fermentisanog raženog brašna sa dodatkom krompira, kobasica i kuvanih jaja, koja se sprema prethodne noći, a zatim se po potrebi dogreva.

Napravite picu od kuvanih jaja

Šta Italijani jedu za Uskrs? Mnogi ljudi u Italiji nakon posta prvo pojedu picu. Reč je o jelu sličnijem slanoj piti nego pici, koja je punjena stvarima koje su bile zabranjene tokom posta, od svinjske masti koja se stavlja u testo do velikih količina sira, jaja, salame i pršute. Na sve to možete dodati i kuvana jaja.

Da li znate zašto za Uskrs jedemo šunku, jaja i jagnjetinu?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake