Početna > Život i stil
Život i stil

Šta nam boja žumanca govori o jajetu?

Da li ste se ikada zapitali zašto su neka žumanca bledo žute boje, dok su druga narandžasta?
Foto: Pixabay/congerdesign

Boja žumanca je direktno povezana sa vrstom hrane koju pilići konzumiraju.

Pilići koje se hrane hranom bogatom karotenoidima, prirodnim pigmentima koji se nalaze u kukuruzu, šargarepi, lucerki i raznim vrstama zelene hrane, proizvode jaja sa intenzivno žutim ili narandžastim žumancima.

S druge strane, kokoške koje u ishrani imaju više žitarica poput pšenice i ovsa nose jaja sa bledo žutim žumancima.

Uobičajeno je verovanje da tamnije žumance znači kvalitetnije i hranljivije jaje.

Međutim, boja žumanca nije pouzdan pokazatelj nutritivne vrednosti.

Istraživanja pokazuju da jaja sa tamnijim žumancima mogu da sadrže više vitamina A i luteina, ali te razlike nisu značajne.

Boja ljuske

Pored toga, mnogi tvrde da su jaja sa žumancima ukusnija.

Međutim, ukus jajeta više zavisi od raznovrsnosti ishrane i uslova u kojima se kokoš gaji nego od boje samog žumanca.

Kokoške koje imaju pristup otvorenim pašnjacima i raznovrsnu ishranu imaju tendenciju da nose jaja bogatijeg ukusa.

Uz boju žumanca često se postavlja pitanje da li boja ljuske jajeta utiče na kvalitet.

Boja ljuske, bilo da je bela ili smeđa, ne utiče na hranljivu vrednost ili ukus jajeta.

To u potpunosti zavisi od rase pilića: bele kokoške nose bela jaja, a smeđe kokoške nose smeđa jaja.

Iako boja žumanca može otkriti više o ishrani kokoši, ona ne odražava direktno kvalitet, nutritivnu vrednost ili ukus jajeta.

Za najbolji ukus i nutritivnu vrednost preporučuje se nabavka jaja od domaćih proizvođača koji kokošima obezbeđuju kvalitetne uslove i raznovrsnu ishranu.

Bez obzira na nijansu žumanca, jaja su odličan izvor proteina i drugih važnih hranljivih materija za vašu ishranu.

Jogurt ili kefir? Evo šta je zdravije po mišljenju lekara

Preuzmite android aplikaciju.