Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта може да се деси телу ако не уносемо храну три дана?

Ако размишљате о повременом посту или једноставно желите да се уздржите од јела неколико дана, сазнајте шта се дешава ако не једете ништа три дана.
Фото: Pixabay/ fancycrave1

Шта се дешава ако не једете ништа три дана?

Ако размишљате о повременом посту или једноставно желите да се уздржите од јела неколико дана, сазнајте шта се дешава ако не једете ништа три дана.

Описаћемо вам корак по корак шта се дешава са храном коју сте унели. После шест до 10 сати поста, већина преостале глукозе која још увек циркулише у вашем крвотоку ће се користити за гориво.

Ако сте навикли да једете три оброка дневно или редовно једете исхрану богату угљеним хидратима, осећаћете глад и имаћете низак ниво енергије.

Овај осећај глади ће се смирити након два сата и ваше тело ће се природно прилагодити овим новим информацијама.

Између 12 и 16 сати поста, ваше тело ће наставити да користи своје залихе гликогена док ће се повећати ослањање на кетонска тела.

Можда ћете осетити да вам је хладно, јер ваше тело не вари храну. Побољшаћете варење, холестерол и смањити упале.

Након 16-18 сати поста, ваше тело ће започети аутофагију, процес саморециклирања у којем ће се ослободити било каквог „смећа“ које пронађе, било да се ради о оштећеним протеинима, бактеријама или дисфункционалним ћелијама.

Након 24 и 32 сата поста, ваше тело ће остати без гликогена и у потпуности ће се ослањати на сопствене залихе масти за енергију.

Вашем мозгу је и даље потребна глукоза да би функционисао, тако да ваше тело проналази начине да то оствари, обично разлагањем триглицерида из залиха масти у глицерол и слободне масне киселине које ће вам помоћи да још не разбијете мишићно ткиво.

Брже ћете изградити мишиће, а ваше тело ће добити већину енергије и глукозе које су му потребне да ваше мишиће сачува од телесне масти и повећа људски хормон раста у том процесу.

Након 32 сата видећете значајан губитак тежине, међутим, то је углавном због губитка воде услед конзумирања угљених хидрата, као и губитка масти.

Када достигнете три дана поста, наставља се процес јачања имунитета, аутофагије и смањења упале. Али недостаци почињу да надмашују предности.

Пост од 72 сата је тежак за већину људи без икакве медицинске помоћи. Тело ће такође почети да разграђује мишићно ткиво и може да доведе до недостатка витамина и минерала и проблема са варењем, који се јављају након трећег дана.

Mnoge žene tvrde da im je ovo važnije od dečka

Преузмите андроид апликацију.