Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта јести да би вам штитна жлезда била здрава?

Готово сви знамо минимум једну особу која има проблема и пати се са штитном жлездом, међутим велики број нас нема свест на шта све у организму она може да утиче и колико може да нам наштети.
Фото: Wikimedia Commons/Rodrigo Arrangoiz, Fernando Cordera, David Caba, Manuel Muñoz, Eduardo Moreno, Enrique Luque de León

У жељи да се боље упознамо са људским организмом, те пронађемо начин да га одбранимо и држимо здравим, разговарали смо са саветником за исхрану и суплементацију Страхињом Марковићем, јер гле чуда, здравље ваше штитне жлезде уско је повезано са оним шта уносите у себе.

Штитна жлезда и њена функција

Штитна (тироидна) жлезда је ендокрина жлезда облика лептира која се налази у предњем делу врата, испод Адамове јабучице.

Штитна жлезда лучи неколико хормона (Т4 – тироксин, Т3 – тријодтиронин, ТСХ – тиреостимулишући хормон, калцитонин).

Сваки од хормона штитне жлезде има своју специфичну улогу у организму и утичу на метаболизам, раст и развој, рад срца, сексуалну функцију, одржавање трудноће, ниво глукозе у крви, телесну температуру и метаболизам калцијума.

Хипотироидизам

Хипотироидизам је хронична болест која настаје као последица ниског нивоа тироидног хормона.

Ако се не третира, може изазвати озбиљне и дугорочне потешкоће па и смрт. Најчешћи узрок је аутоимуна болест Хашимотов тироидитис, познатија као Хашимотова болест.

Још једна ствар која је веома битна за здравље тироидне жлезде је јод чији недостатак доводи до хипотироидизма.

Најчешћи симптоми хипотироидизма су: мањак енергије и премор, отицање зглобова и лица (поготово део врата где се налази жлезда), неплодност код жена, депресија, срчани проблеми, интолеранција на хладноћу, повећање килаже, констипација и успорен рад срца.

Уколико се осећате уморно без разлога или имате било који од других симптома и знакова хипотироидизма обратите се свом лекару који ће вам теситрати хормоне и донети закључак.
Фото: PrtSc/myupchar.com/en
Храна и пиће за здраву штитну

На питање шта је потребно како би нам штитна жлезда функционисала како треба и производила хормоне, Марковић је недвосмислено истакао да је у питању јод.

У нашој исхрани, која није толико богата плодовима мора јер смо континентална земља, јод углавном добијамо из соли. Не треба нам превише али нам и даље треба за нормално функционисање.

Да би јод испунио свој задатак у штитној жлезди потребна му је аминокиселина тирозин (месо, орашасти плодови) као и селен. Најбоље би било да се посаветујете са доктором колико вам јода и селена треба и да ли вам је потребна суплементација.

Према саветима саветника за исхрану и суплементацију добри извори наведених нутријената су риба, пилетина, џигерица, јаја, орашасти плодови, суве шљиве, урме, брусница (може и сок) и бразилски ораси (веома богати селеном).

Сада, када знамо шта је све потребно да једемо како бисмо били здрави, није толико тешко начинити први корак и кренути путем неког здравијег начина живота.

Ivan Dela Kroče doneo svetsku bronzu u Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.