Početna > Život i stil
Život i stil

Šta je zdravije, testenina ili pirinač? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Nisu svi ugljeni hidrati isti, one koje su integralne žitarice sadrže više hranljivih materija, proteina i vlakana od prerađenih.
Foto: Pixabay/Oldmermaid

Ugljeni hidrati poput pirinča i testenina važni su izvori hranljivih materija bez obzira da li sadrže cela zrna. Iako je poznato da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže sve napore, da li je zaista bolja kada je pirinač u pitanju?

Nutritivne vrednosti testenina

Ako volite da jedete špagete, penne, puževe ili bilo šta drugo, poznato je da testenina pomaže sportistima u izdržljivosti upravo zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedna porcija testenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata, a ona koja je napravljena od celih zrna ima više vlakana i lakše se vari od testenine koja nije. Ali koju god testeninu da jedete, ona i dalje sadrži oko 8 grama proteina po porciji. Testenina je tehnički više obrađen proizvod od pirinča, koji je celo zrno. Kada je u pitanju prerađena hrana, mislimo da su zaslađena pića i hrana puna šećera koji negativno utiče na zdravlje i može izazvati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, prema studiji iz 2020.

Ali obrađena testenina se ne razlikuje od hleba i može biti zdrava. Hleb takođe ima dodat šećer i razne aditive. Testenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B. Testenina može biti malo lakša za pripremu od pirinča, osim ako ne koristite taj instant pirinač. Poslednjih godina proizvođači su počeli da pripremaju testeninu i od drugih namirnica, pa je tu i ona od sočiva, slanutka i graška. Upravo takva testenina sadrži više hranljivih materija, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.

Nutritivne vrednosti pirinča

Iz nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za pirinčem jer žele malo zdraviji obrok, pa otuda i stigma da je pirinač zdraviji od testenine. Pirinač se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijim. Jedna mala porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 grama ugljenih hidrata i postoji razlika. U poređenju sa testeninom, pirinač – braon ili beli – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima 2 grama, testenine 8. Sadrži 1 gram vlakana, a testenine 2,5. Pirinač sadrži vitamine i minerale kojih testenina nema, a ima i folne kiseline, gvožđa, cinka, ali je to malo. Za one koji izbegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.

Da li ste znali da postoji i crni pirinač?

Crni pirinač, takođe poznat kao divlji i zabranjeni pirinač, zapravo bi trebalo da bude redovan deo vaše ishrane. Naime, ovaj pirinač ima mnogo više zdravstvenih koristi od belog i smeđeg pirinča.

Kao i druge vrste pirinča, u Aziji se konzumira hiljadama godina, a veruje se da je samo kineskim kraljevskim porodicama bilo dozvoljeno da ga koriste vekovima.

Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim antiinflamatornim svojstvima. Kažu da pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih sa cirkulatornim sistemom i dobar je izbor ako želite da smršate. U 50 grama, odnosno jednoj porciji, ima 160 kalorija, a sadrže 1,5 grama masti, 34 grama ugljenih hidrata, 5 grama proteina i 4 odsto dnevnog preporučenog unosa gvožđa.

Prelivi koji će obogatiti vaše salate

Preuzmite android aplikaciju.