Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта је здравије – кефир или јогурт

Јогурт пијемо пре свега због његовог предивног укуса и чињенице да ствара праву магију у комбинацији с пецивом или семенкама и воћем у здравом доручку. Међутим, он је познат и као прави мелем за гастроинтестинални тракт, захваљујући свом пробиотичком дејству.
Фото: Unsplash/Sara Cervera

Протеклих година, кефир прети да му украде популарност, како због укуса, тако и због чињенице да је хваљен на сваком кораку.

Да ли је јогурт то заслужио? Да ли је кефир стварно здравији од њега или смо се само толико навикли на јогурт да га више не хвалимо као некад?

У чему је разлика између кефира и јогурта?

Оба ова пића настају природним процесом ферментације млека уз помоћ бактерија, односно преласка лактозе у млечну киселину.

Док се кефир добија из мезофилних култура, односно на собној температури, јогурт може да се направи од двеју врста култура: и мезофилних и термофилних.

Ове прве су, дакле ферментисане у нормалним температурним условима, док су термофилне оне за које је потребно посебно загревање, односно температура од 42 до 45 степени.

Како се праве?

Кефир се прави од самообнављајућих култура: кефирних зрнаца и кефирних зрна у праху.

У питању је желатинаста маса која се састоји од много врста бактерјиа и гљивица и кефир настаје само спуштањем кефирних зрнаца и зрна у праху у млеко, а потребно је да на свака 24 сата зрна ваде и стављају у свеже млеко, које се касније ферментише.

Јогурт се прави на два начина — или тако што се с млеком помеша већ постојећи јогурт и остави да одстоји или уз помоћ термофилних стартер бактерија у облику праха.

Што се тиче укуса, кефир је нешто киселији, а оба су врло, врло здрава.

Зашто их треба пити?

Ферментисана храна и пиће обилују пробиотицима, бактеријама које побољшавају стање нормалне бактеријске флоре и утичу позитивно на опште здравље на безброј начина. Због тога је пожељно пити и јогурт и кефир, који настају ферментацијом.

Шта је здравије — кефир или јогурт?

Ипак, истраживања су показала да је кефир кориснији јер садржи више микроорганизама који благотворно утичу на здравље црева.

Уз то, ове бактерије и сојеви бактерија су разноврснији — студија објављена 2016. године у научном магазину Frontiers in Microbiology показала је да кефирна зрна имају 61 сој бактерија и гљивица.

С друге стране, типична култура која се користи за прављење јогурта има од четири до шест соја бактерија, али многи произвођачи додају неке врсте бактерија попут Lactobacillus acidophilus, Bifidus regularis и Lactobacillus casei.

Разлог за то је што се кефир ферментише знатно дуже него јогурт, па има више времена да развије бујнију популацију бактерија.

Ovo su najčešće greške koje pravimo kad biramo jogurt

Преузмите андроид апликацију.