Ако сте недавно били на пијаци могли сте да приметите прве примерке грожђа.
Постоје различите врсте воћа и поврћа, а због совје шароликости одлични су савезници у очувању здравља, али неке сорте, у поређењу са другима, имају мање шећера и калорија и више витамина. Међу овим примерима налазимо и грожђе.
Постоје различите врсте грожђа, а главна разлика коју видимо је у боји. Постоји: црвено, бело и црно грожђе.
Разлике између црног и белог грожђа
Са становишта количине минерала и витамина, варијације између различитих сорти грожђа су минималне. Све сорте се углавном састоје од воде и богате су фруктозом.
И зелено и црно грожђе имају исте здравствене предности. Једина разлика између белго и црног грожђа је у томе што грожђе у тамнијим нијансама има много већу количину ресвератрола.
Црно и црвено грожђе има ресвератрол. Ресвератрол је познат углавном по позитивном ефекату на старење. Такође помаже у контроли шећера у крви јер повећава лучење инсулина у вашем телу.
Семе и кожица црвеног грожђа, осим тога, имају и велику количину влакана.
Пулпа грожђа је богата витаминима Б1, Б6, Б2, А и Ц; минерала сали, бакра, гвожђа, магнезијума, цинка, калијума и натријума; и органске киселине, јабучне, винске и лимунске.
У кожици црвеног грожђа концентрисани су бројни полифеноли (пре свега ресвератрол), који смањују потрошњу енергије, накупљање масти у јетри, шећер у крви, па чак и крвни притисак. Што се тиче калорија грожђа, то је око 60 на 100 грама, тако да је нискокалорично воће.
Napitak od borovnice za poboljšanje funkcija mozga i mršavljenje
Преузмите андроид апликацију.