Почетна > Бизнис
Бизнис

Шта је мање ризично – фиксна или променљива камата?

Мали је број дужника којима банке почетком наредног месеца, сада када свуда расте цена новца, неће испоставити већу рату за кредите.
Фото: Unsplash/radziejewski

Сви они који су узели зајам са фиксном каматом добиће у динар исту рату као и пре шест месеци или годину дана, док онима који су одабрали варијабилну, променљиву камату, месечне рате већ „скачу” из месеца у месец.

Клијенти банака махом се задужују по каматама које су променљиве, односно које се мењају у зависности од тржишних услова. Такви зајмови јефтинији су од оних код којих је камата фиксна и код којих је, због ризика од промене тржишних услова по банку, кредит скупљи. У фиксну камату, ризик је већ уграђен.

Ових дана међубанкарске накнаде еурибор и домаћи белибор расту, а оне су битне за обрачун овдашњих зајмова. Предност зајмова с променљивом каматом је што месечни ануитети „падају” када се смањује цена новца, а мана што расту с поскупљењем капитала. У случају готовинских кредита банке, како се може видети на њиховим интернет страницама, у просеку нуде фиксну камату од око 12 одсто, док је у случају променљиве она око девет одсто годишње као збир банкарске марже од шест одсто и шестомесечног белибора који је 1. септембра износио 2,98 одсто. Значи разлика је тренутно читава три процентна поена у корист зајма код кога се камата мења, односно он је за толико јефтинији.

Међутим, ако светске камате оду „у небеса” што наравно нико не може да предвиди, онда ће на рок од шест година, на колико се сада отплаћују готовински зајмови, они који су уговорили фиксну камату бити у повољнијем положају, односно могу боље да прођу од оних који су узели варијабилну.

Зоран Грубишић, професор на Београдској банкарској академији, каже да будући дужници треба да проуче понуду банака и виде колико је фиксна камата већа од оне варијабилне. Не треба избором фиксне камате плаћати превисоку цену да би се заштитили од раста. Треба платити разумну цену. Камате ће и даље расти, а нико не може да каже до ког нивоа и до ког периода.

Према економској теорији кредити могу бити уговорени са фиксном или променљивом (варијабилном) каматном стопом. Кредит са фиксном је онај који се отплаћује по каматној стопи која је одређена у моменту потписивања уговора и која остаје иста у току целог периода отплате зајма, због чега се износи рата током отплате не мењају. Код ових кредита зајмопримац увек унапред зна укупан износ камате коју плаћа по кредиту.

Кредит с променљивом каматном стопом је кредит који се отплаћује по стопи која зависи од промене одређених променљивих фактора, као што су референтне каматне стопе еурибор, белибор, либор, стопа инфлације. Висина каматне стопе код ових кредита се може мењати, а самим тим и укупан износ камате коју је потребно платити.

Špigl: U sabotaže na Severnom toku verovatno umešani državni akteri

Преузмите андроид апликацију.