Почетна > Бизнис
Бизнис

Шпигл: У саботаже на Северном току вероватно умешани државни актери

Немачка федерална полиција БКА претпоставља да су прошлонедељне експлозије на гасоводима Северни ток биле „циљани чин саботаже” у који су вероватно умешани државни актери, објавио је недељник Шпигл, позивајући се на писмо упућено представницима индустрије.
Фото: Танјуг/ Danish Defence Command via AP

БКА је у писму навела да још нема сазнања о томе ко стоји иза саботаже, али да „с обзиром на високу комплексност за извршење тог дела и одговарајућих припрема, активност државних актера изгледа вероватна“, наводи немачки лист, а преноси Ројтерс.

БКА није одмах била доступна за коментар.

Портпарол немачке владе је рекао данас да све до сада доступне информације указују на саботажу, али је одбио да коментарише да ли су државни актери одговорни за то.

Европа спроводи истрагу шта је изазвало експлозије на три линије у систему подморског гасовода Северни ток у близини шведских и данских вода, сумњајући на саботажу, коју је, како наводи Ројтерс, Москва брзо покушала да припише Запад, сугеришући на добит коју ће то донети Сједињеним Државама.

БКА је такође упозорила на опасност од даљих саботажних радњи на критичној инфраструктури након ових експлозија.

До саботажа би могло доћи „у квантитативно и, потенцијално, квалитативно појачаној форми“, пише у писму БКА у које је Шпигл имао увид.

Напади би могли бити усмерени на гасну мрежу далековода, као и на терминале за течни природни гас мору или на ветротурбине, између осталог, цитира Шпигл упозорење из писма.

ENI: Nastavljeno snabdevanje Italije ruskim gasom

 

Преузмите андроид апликацију.