Почетна > Србија
Србија

Шта је интерес помоћнице министра да лаже и обмањује јавност преко свог Инстаграма?

Сваки грађанин Србије, којег је Митићева покушала да обмане нетачним подацима, може одласком на званични сајт Пописа 2022 да види да пописивање становништва још није готово.
Фото: Printscreen / Instagram / Nina Mitić

Помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нина Митић, објавила је на свом Инстаграм налогу нетачне податке са још увек недовршеног пописа становништва, домаћинстава и станова.

У објави којом је Митићева обманула јавност се наводи да у Србији живи 6,3 милиона становника, да нас је 850.000 мање него на претходном попису и чак три милиона мање него 1981. године, те да у нашој земљи живи милион нежења и 700.000 неудатих жена.

Међутим, сваки грађанин Србије, којег је Митићева покушала да обмане нетачним подацима, може једноставним одласком на званични сајт Пописа 2022 да види да пописивање становништва још није готово те да ће се у неколико градова наставити још најдуже до седам дана. Такав је случај са појединим градским општинама Града Београда, као и у Ужицу, Ваљеву, Смедереву, Панчеву, Шапцу, Новом Саду и Суботици. Ако се узме да је у првих шест дана пописа пописано више од 1.350.000 становника, 650.000 станова и 500.000 домаћинстава у Републици Србији, логично је очекивати да ће се и у следећем периоду досадашњи број пописаних грађана значајно повећати.

Такође, на званичном сајту Пописа 2022. се наводи и податак да је већ пописано више од 6,3 милиона грађана, што значи да ће до краја пописа сигурно тај број бити већи иако Нина Митић тврди да је бројка од 6,3 милиона коначна.

Посебно злонамерно је изношење податка да у Србији живи три милиона грађана мање него што је то био случај на попису 1981. године. Опште је позната ствар да се тада попис становништва вршио на територији целе СР Србије, укључујући и Аутономне покрајине Војводина и Косово. После нелегалног проглашења независности тзв. државе Косово 2008. године, од када траје привремена окупација јужне српске покрајине, не постоји могућност да се изврши попис на тим просторима. То сигурно зна и Нина Митић, али јој то није сметало да свесно обмањује грађане.

Поставља се питање зашто је помоћница министра Нина Митић на свом Инстаграм налогу изнела очигледно нетачне податке и који јој је интерес да шири дезинформације у јавности. Посебно је занимљиво то што је објавила податке о наводном броју нежења и неудатих жена у Србији. Наиме, из Републичког завода за статистику (РЗС) је већ саопштено да број нежења као и неки други подаци који се појављују на друштвеним мрежама и појединим медијима нису ништа друго до нагађање појединаца који, из одређених разлога, одлуче да их пласирају, те да прве детаљније податке о становништву можемо да очекујемо тек у марту наредне године.

Дакле, то што је помоћница министра Митић објавила податак да у Србији живи милион нежења и 700.000 неудатих жена може да значи само две ствари: или је пре краја пописа злоупотребила своју позицију и јавно објавила податке или је јавности подметнула лажне информације које преносе плаћенички медији како би се представила као експерт из Владе.

Уколико се ради о другом сценарију, сасвим је јасно какве су моралне карактеристике дотичне која плату прима из буџета Републике Србије. С друге стране, ако је Митићева злоупотребила своју позицију и објавила податке које није смела, поставља се питање њене кривичне одговорности али и још важније: шта таква особа ради у једном од министарстава Републике Србије!?

Otvoren 58. međunarodni Sajam nameštaja (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.