Почетна > Србија
Србија

Отворен 58. међународни Сајам намештаја (ФОТО)

Међународни сајам намештаја, опреме и унутрашње декорације, уз Међународни сајам машина и алата за дрвну индустрију, отворио је данас у Београду министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и нагласио да је извоз намештаја за осам месеци ове године већи за шест одсто у односу на исти период лане.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Извоз намештаја од свих материјала за осам месеци ове године износио је близу 500 милиона долара и већи је од извоза из истог прериода прошле године за скоро шест одсто. Ако посматрамо само намештај од дрвета, извоз у овом периоду износио је 232 милиона долара и повећање у односу на прошлу годину је 8,3 одсто“, рекао је министар.

Он је навео да је посебно поносан на то што ово место постаје битна тачка сусрета за младе дизајнере, који представљају нову креативну и покретачку снагу целог региона, и истакао да тренутна енергетска криза поставља велике изазове.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Сада се боримо са великом енергетском кризом и пред нама је велика одговорност да наставимо да дајемо подршку нашој индустрији и искористимо то што са 44 трговинска партнера имамо закључене споразумне о слободној трговини. Такође, морамо искористити пун потенцијал регионалне иницијативе Отворени Балкан“, рекао је министар.

Обраћајући се излагачима, Момировић је казао да домаће фирме представљају „мотор наше економије“.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Ово је место где домаће компаније излажу наместај врхунског квалитета, где се окупљају домаће фирме које представљају мотор наше економије. Надам се да ћемо у наредних шест дана успети да окупимо све компаније које су посвећене иновацијама, врхунском дизајну, квалитету и функционалности намештаја“, рекао је Момировић.

Председник Централноевропске асоцијације сајмова (ЦЕФА) Ивајло Иванов је казао да је импресиониран оним што је могао да види током обиласка штандова, као и да је домаћа индустрија намештаја и обраде дрвета у Србији изузетно јака.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он се захвалио организаторима и додао да су овакви сајмови регионални догађаји од суштинског значаја.

У оквиру ове две манифестације, које ће трајати шест дана, представиће се више од 180 излагача из 20 држава.

Циљ је да овај привредни догађај на најоригиналнији и најкориснији начин споји дрвно-прерађивачку и индустрију намештаја са креативном сфером, дизајнерима и младим уметницима који чине основ њене покретачке стране за будућност, рекла је представница организације Сајма на данашњем отварању.

„Komediju na tri sprata“ videlo 50 hiljada ljudi

Преузмите андроид апликацију.