Volite pirinač i često ga jedete. Koji češće koristite? Beli pirinač ili smeđi pirinač? Da li ste se ikada zapitali koji je bolji za vaše zdravlje po svojim svojstvima?
Koja je razlika između belog i smeđeg pirinča? I beli i smeđi pirinač počinju da rastu kao isto zrno, ali onda beli pirinač prolazi kroz proces rafinacije koji se naziva „biser“.
Tokom procesa zrno prolazi kroz mašinu koja ga valja i „bisere“, ostavljajući bela zrna.
Kada pirinač prođe kroz proces biseriranja, smatra se rafiniranim zrnom umesto celog zrna. Ovaj proces menja nutritivni profil pirinča, skraćuju vreme kuvanja i produžavaju rok trajanja.
Jedna šolja kuvanog belog pirinča sadrži:
- 242 kalorije
- 0,4 grama masti
- 53,2 grama ugljenih hidrata
- 0,6 grama vlakana
- 4,4 grama proteina
Jedna šolja kuvanog smeđeg pirinča sadrži:
- 126 kalorija
- 1,8 grama masti
- 44 grama ugljenih hidrata
- 3,5 grama vlakana
- 5 grama proteina
Šta je zdravije?
Smeđi pirinač je zdraviji izbor. Uopšteno govoreći, cela hrana je bolja od rafinisane hrane, a proces bisernog belog pirinča znači da više nije cela zrna. Smeđi pirinač je bolji izvor antioksidanata, vitamina B, minerala, vlakana i malih količina proteina.
Takođe, izbor je poželjan ako obraćate pažnju na kilograme. Iako je smeđi pirinač više hranljivih sastojaka od belog, oba zrna mogu biti deo zdrave ishrane ako se jedu umereno.
Razmislite kako neke vrste pirinča pristaju određenim jelima bolje od drugih.
Preuzmite android aplikaciju.