Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта јагоде “раде” телу? Погледајте шта се налази у само 100 грама воћа

Научници су утврдили колико јагода можете да једете дневно да бисте приметили највише користи.
Фото: Pixabay/matthiasboeckel

Јагоде се често називају “краљицом воћа” јер садрже импресивну количину хранљивих материја у поређењу са другим воћем. Према речима стручњака, можемо да поједемо око осам јагода дневно – идеално четири ако су веома велике и шест ако су ситне. Воће би требало да једемо после оброка.

Зашто су јагоде здраве?

Само погледајте хранљиву вредност да бисте потврдили да су јагоде здраве. Само 100 г воћа садржи:

32 кцал,
0,7 г протеина,
7,7 г угљених хидрата (укључујући 4,9 г једноставних шећера),
2 г влакана (и растворљивих и нерастворљивих),
16 мг калцијума,
0,42 мг гвожђа,
153 мг калијума,
1 мцг витамина А,
58,8 мг витамина Ц.
Јагоде су такође пуне антиоксиданата.

Позитивни ефекти једења јагода

Научници истичу да једна и по до две и по порције јагода дневно (просечно 32 г) помаже у смањењу нивоа инсулина у крви. Поред тога, укључивање овог воћа у исхрану подржава снижавање нивоа холестерола. Важна улога се приписује антоцијанинима – супстанцама које, према речима научника, подржавају краткорочно памћење и могу да смање упале у телу.

И свеже и смрзнуте јагоде су добра замена за слаткише. Могу да се додају у коктеле, користе као основа за десерте или комбинују са житарицама за доручак. Захваљујући томе, оне не само да замењују мање вредне производе, већ и помажу у сузбијању прекомерног апетита за прерађеним шећерима. Висок садржај калијума може да помогне у одржавању нормалног крвног притиска, што се претвара у мањи ризик од срчаног или можданог удара.

Пазите на шећер и алергије

Иако се јагоде сматрају нутритивно вредним, препоручљиво је да их једете умерено. Једна шоља садржи око 8,12 мг шећера, што није опасно за већину људи, али у великим количинама може да има неповољан утицај на метаболичку равнотежу. Особе са дијабетесом треба да се консултују са дијететичарем како би одредиле одговарајуће порције.

Поред тога, неке серије овог воћа могу да садрже остатке пестицида, па се препоручује да их темељно оперете или бирате од проверених продаваца. Стручњаци наглашавају да је у случају склоности ка дијареји, пробавним сметњама или синдрому иритабилног црева боље бити посебно опрезан приликом конзумирања овог воћа.

Да ли смо сами одговорни за депресију? Шта нас то доводи до овог стања?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке