Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта да радите када отворите теглу џема и видите буђ?

Џемови и мармеладе су слатки начин за почетак дана, намазани на кришке хлеба или на палачинкама су одлична посластица. Али може се десити да када отворите теглу, горко се изненадите и видите буђ.
Фото: Pixabay/ jarmoluk

Зашто се буђ појављује чак и ако сте пазили да добро затворите теглу и држите је у фрижидеру, баш као што је назначено на паковању?

И пре свега, како се понашати у случају појаве буђи на производу?

Уопштено говорећи, буђ је симптом лошег складиштења одређених намирница. То важи и за џемове и мармеладе, на којима се у контакту са ваздухом могу развити опасне плесни.

Пре свега, морате разликовати домаће џемове (подложније кварењу и продору буђи) од џемова индустријски произведених.

Куповни су обично сигурнији јер тегле пролазе кроз тешке процедуре стерилизације, а припрема такође подлеже вишеструким проверама у току производног ланца.

Али чак и индустријски џем може развити буђ ако се неправилно складишти или остави отворен предуго.

Буђ се ствара када је џем у контакту са ваздухом: то се дешава ако тегла није добро затворена или ако је била отворена предуго, чак и ако је била у фрижидеру.

Није случајно да се на паковању производа може прочитати натпис „потрошити у року од неколико дана након отварања“.

Нападу буђи су подложнији производи без шећера или са мало додатог шећера: шећер, поред заслађивања, служи и за боље очување плода, а самим тим и за отклањање опасности од плесни.

Ако приметите белу патину (или мале беле тачке) на површини џема, нажалост морате да баците целу теглу: нема могућности да вратите производ који не излаже ваше здравље опасности.

Пазите на оне који тврде да је довољно чистом кашиком уклонити површинску патину и појести производ испод: сав џем је сада угрожен и треба га бацити.

Zdrava pića za podizanje energije

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке