Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта ће се десити вашем телу ако јаја за доручак замените орашастим плодовима?

Како да побољшате своје здравље на дуге стазе?
Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Свако јутро једно јаје, снагу даје, позната је изрека, као и чињеница да су јаја један од бољих избора за први јутарњи оброк. Међутим, истраживања су показала да је боље за доручак појести шаку орашастих плодова уместо јаја. Замена јаја са 25 до 28 грама орашастих плодова може смањити ризик од кардиоваскуларних болести за 17 одсто, закључци су истраживача.

Недавна научна анализа објављена у часопису БМЦ Медицине указује да нема знатних користи у замени рибе и морских плодова биљним алтернативама. Такође, нема довољно доказа који поткрепљују да замена млечних производа може смањити ризик од кардиоваскуларних болести. Ипак, замена јаја са орашастим плодовима или интегралним житарицама показала је смањење ризика од развоја дијабетеса типа 2.

Особе које су замениле 50 грама прерађеног меса са истом количином махунарки попут сочива и пасуља, имале су 23 одсто мањи ризик од развоја кардиоваскуларних болести или смрти од њих. Смањење ризика од 27 одсто примећено је код оних који су уместо прерађеног меса појели 28 до 50 грама орашастих плодова.

Такође, заменом прерађеног меса, јаја, сира, маслаца или јогурта авокадом, примећено је смањење ризика од кардиоваскуларних болести. Ипак, истраживачи истичу да се ови подаци заснивају само на резултатима једне студије.

„Већина људи започиње дан јајетом или прерађеним месом за доручак, али резултати ове анализе указују да би замена ових намирница биљним изворима хране можда била боља опција. Такође, постоје докази да би људи могли имати користи од замењивања меса живине храном биљног порекла“, изјавила је др Sabrina Schlesinger из Немачког центра за истраживање дијабетеса.

Резултати показују да замена маслаца маслиновим уљем може смањити ризик од кардиоваскуларних болести за четири одсто. Анализа сугерише да би највеће смањење ризика од кардиоваскуларних болести, од 36 одсто, могло бити приметно код особа које замене 50 грама прерађеног меса дневно са 30 грама интегралних житарица.

Замена црвеног или прерађеног меса орашастим плодовима, интегралним житарицама или житарицама је смањила ризик од дијабетеса типа 2. Такође, највеће смањење шансе за рану смрт, од 21 одсто, забележено је када је прерађено месо замењено орашастим плодовима.

Njegova njuška sve zna: Nećete verovati šta sve može da oseti nos vašeg psa

Преузмите андроид апликацију.