Почетна > Србија
Србија

Срећан празник! Дан примирја у Првом светском рату

И не тако давне 2012. године је одлучено, славићемо дан којим је окончан Први светски рат и константним присећањем на њега никада више нећемо допустити да нам се десе несреће које су нас задесиле у периоду од 1914. до 1918. године.
Фото: PrtSc

Први светски рат

На Видовдан 1914. године Гаврило Принцип извршио је атентат на  аустроугарског надвојводу Франца Фердинанда… и тада је званично почела стојичка српска борба за ослобођење.

Краљевина Србија своје учешће у Првом светском рату отпочела је и запечатила ратовањем најпре против Аустроугарске, а онда и других централних сила. Иако смо на почетку потукли аустроугарску војску, суочени са Тројном инвазијом повукли смо се преко Албаније на Крф, а одатле смо пребачени на Солунски фронт.

Године храброг војевања довеле су до пробијања фронта, након чега је 1. новембра 1918. године ослобођен Београд. Жртва коју смо платили била је огромна – изгубили смо трећину укупног становништва, односно 60 процената мушке популације.

Први светски рат био је највећи рат у коме је Србија учествовала, донео је највеће жртве, али на крају крајева и највеће победе у нашој историји.


Шта се догодило 11. новембра?

На данашњи дан, пре тачно 103 године потписано је примирје. Снагом једног пенкала окончан је, до тада највећи рат, какав свет још није видео.

На територији данашње Француске, у посебном вагону француског маршала Фердинанда Фоша, у Компјењу надомак Париза, Немачка је коначно попустила притисцима и упркос својим уверењима одлучила да успостави мир са силама Антанте.

Потписаним документом договорено је прекидање ватре и размена заробљеника, споразум о ратној одштети, али и превентивно уништавање немачких војних бродова и подморница.

Наравно, договорене ставке се никако нису допадале немачким војницима који су веровали да су надомак победе, те су потписивање споразума сматрали великим понижењем.

Cvet ”Natalijina ramonda” – Alegorija vaskrsnuća

Управо ово разочарење довело је до нагомилавања немачког незадовољства што је касније кулминирало и послужило као увод у Други светски рат.

Овај рат изнедрио је око 17 милиона жртава, од којих је само код нас однео 1,2 милиона живота.

Иако је формално Први светски рат завршен тек потписивањем Версајског мировног уговора на Видовдан 1919. године, склопљеним примирјем завршена је сага узалудног одузимања људских живота, те од момента потписивања није однесен више ни један људски живот.


Дан којим одајемо почаст и сећамо се жртава овог рата, обележавају и друге државе попут Велике Британије, Белгије, Француске итд… Ипак, волимо да кажемо да нама данашње празновање некако највише припада, јер је управо држава Србија тих година извукла “најдебљи крај“ и избројала највише жртава.

Због страдања која је Србија тих година претрпела, а затим се поново подигла као држава, за симбол државног празника узет је цвет “Наталијина рамонда“, познатији и као цвет – феникс.

Сећања на све трагедије оставићемо у прошлости, док ћемо у умовима и срцима носити само поуке које ће нам служити за даље животне подвиге.

Славићемо оно најважније. Славићемо мир! Славићемо 11. новембар докле год се српска тробојка вијори под ведрим небом!

 

Преузмите андроид апликацију.